U mnoštvu dokumentarnih filmova koji će se prikazati od 24. veljače do 3. ožujka u kinu Kaptol Boutique Cinema na 15. ZagrebDoxu nalaze se i filmovi koji propituju modele i vrijednosti suvremenog kapitalizma. Uvid u odnos tradicionalne kulture poslovanja i nove ekonomije, materijalistički svijet pripadnika “visokog društva” i opsjednutost gospodarskim rastom priče su koje će nam pomoći da shvatimo ekonomski i društveni sustav u kojem živimo.

Greška sustava (System Error) redatelja Floriana Optiza, ovjenčan nacionalnom njemačkom nagradom LOLA, analizira opsjednutost političara, ekonomista i medija gospodarskim rastom i otvara pitanje zašto se držimo tog koncepta kad je jasno da je nemoguće ostvariti beskonačan rast. Redatelj razgovara s nizom stručnjaka iz ekonomije i financija. Među njima su Norbert Räth, glavni statističar za izračun BDP-a u Njemačkoj i Anthony Scaramucci, bivši direktor komunikacija u Bijeloj kući Donalda Trumpa. Sniman u Brazilu, Kini, Njemačkoj, Velikoj Britaniji i SAD-u, film daje novi pogled na kapitalistički sustav, otkriva njegove odnose i patološku prirodu i preispituje načela analitičara kapitalizma Karla Marxa.

Protagonisti filma Poduzetnik (Entrepreneur) su finski poduzetnici koji djeluju u dva potpuno različita svijeta. Redateljica Virpi Suutari, dobitnica posebnog priznanja na ZagrebDoxu 2015. godine za film Vrtni ljubavnici, ovoga puta predstavlja dvije poduzetnice koje rade u suvremenom korporativnom sustavu i obitelj koja živi daleko izvan grada i slijedi neka druga, naizgled zastarjela pravila privređivanja. Film je prikazan na velikim svjetskim festivalima, IDFA-i, Visions du Réelu, Hot Docsu, Göteborgu i ostalima, i bilježi nekoliko značajnih nagrada.

 

Poznata redateljica Lauren Greenfield, čiji je film Kraljica Versaillesa osvojio brojne nagrade i čiji rad ZagrebDox redovito prati, vraća se temi “jeftina novca” prateći pripadnike “visokog društva” diljem svijeta i propitujući pritom materijalizam, kulturu slavnih i lažni glamur. Greenfield u Generaciji bogatstva (Generation Wealth) pokušava odgonetnuti odakle proizlazi suvremena opsesija bogatstvom. Između osobnih svjedočanstava bogataša, starleta i slavnih posebno se ističe Florian Homm, poznat kao “antikrist financijskog svijeta”, koji živi u egzilu u Njemačkoj kako bi izbjegao 225 godina zatvora u SAD-u. Film je otvorio Sundance 2018. godine, a prikazan je i na Berlinaleu, SXSW-u, CPH:DOX-u i drugim festivalima.

 

U šumi usred Štajerske sijeku se jele i prerađuju u drvene daske, a potom se odvoze daleko u brazilsku Amazoniju. Trgovački put između Južne Amerike i Europe uobičajena je ruta kojom putuju sirovine, ali u suprotnome smjeru. Meditativni film Walden Daniela Zimmermana suptilni je komentar na apsurd globalne ekonomije i ironični poziv na književni klasik Henryja Davida Thoreaua u kojem redatelj panoramskim snimkama prati svaku sekvencu puta drveta od Austrije prema krajnjem odredištu. Film je nagrađen na festivalima u Karlovim Varima i Zürichu.

 

Prodor kapitalizma u postsocijalistička društva izvrsno predstavlja Jaśmine Wójcik u Simfoniji tvornice Ursus (Symphony of the Ursus Factory). Kroz koreografiranu rekonstrukciju jednog radnog dana poljske tvornice Ursus, nekadašnjeg najvećeg proizvođača poljoprivredne opreme u Europi, redateljica prikazuje proces ekonomske tranzicije i procese europeizacije i globalizacije.

 

Kako se Zemlja suočava i bori s procesom globalizacije, ekološkim problemima, eksploatacijom sirovina i modernim industrijskim društvom tema je redateljice Susan Kucere i pripovjedača, slavnog oskarovca, Jeffa Bridgesa u nagrađivanom filmu Živjeti u prošlosti budućnosti (Living in the Future’s Past).