U okviru akcije „Tura kultura“ Centra za kulturu Trešnjevka i njegovog projekta “Mapiranje Trešnjevka” posjetit ćemo u četvrtak, 13.04.2023. motel Plitvice na Zagrebačkoj obilaznici.

Obilazak će voditi Vanja Radovanović. Posjet je za građane besplatan i nisu potrebne prethodne prijave.

Zagrebačka obilaznica je svojim najvećim dijelom sagrađena između 1977. i 1979., a motel Plitvice, sagrađen u isto vrijeme, je glavni ugostiteljsko-turistički kompleks na ključnom križanju auto cesta koje od Zagreba vode u svim smjerovima. Iako se nalazi na prvorazrednoj lokaciji, a njegova ponuda je tijekom više od 40 godina postojanja uključivala motel, auto kamp, restoran i dva caffe bara povezana pamtljivim mostom preko auto puta dugovi su opteretili tvrtku koja se nalazi u 100-postotnom vlasništvu Nacionalnog parka Plitvice i očekuje se skori odlazak u stečaj i rušenje objekata. Stoga, ovo je jedinstvena prilika za posjet tom lokalitetu koji odiše atmosferom 70-ih, a koji će uskoro nestati.

Polazak na posjet je u 15:15 sati na tramvajskom okretištu Savski most, kod polazišta autobusne linije ZET-a broj 112 (za Lučko), s polaskom u 15:35. Za one koji svoj dolazak planiraju osobnim vozilima, početak obilaska će biti oko 16:30.

O akciji “Tura kultura”:

Na ture/obilaske pozivamo građane, one su za njih besplatne, a kroz njih omogućavamo viđenje jedne druge, one inače nepoznate, strane  institucija koje obilazimo. Uz sam sadržaj koji nudi pojedina institucija ili ustanova (kulturni ili neki drugi) građane upoznajemo i sa situacijom koja pri uobičajenom posjetu nije dostupna. Nepoznati depoi, uredski prostori, ljudi koji rade u tim objektima, nusprostorije i laboratoriji…životne priče koje stoje iza tih zidova, sve ono što je inače nedostupno i skriveno. Pogledom iznutra ljudima/posjetiocima, a i ljudima koji rade u njima, omogućavamo da se međusobno upoznaju, senzibiliziraju za probleme pojedine struke, bolje se razumiju.