U prostorijama Francuskog instituta otvorena je prva izložba fotografija u organizaciji Air France-KLM grupacije našeg poznatog putopisca i fotografa Gorana Jovića pod nazivom Planeta Zemlja. Tom prigodom postavljeno je 14 originalnih fotografija s različitih kontinenata kako bi se pokazao dio raskoši, različitosti i bogatstva naše planete. U prostoru je izložen i „Zid društvene odgovornosti“ gdje možete otkriti što sve nastaje recikliranjem dijelova zrakoplova.

Ovo je još jedna u nizu aktivnosti koje grupacija Air France- KLM rade kako bi osvijestili potrebu za očuvanjem prirode i okoliša.

Tom prigodom je gđa Alida Bubanko Ralić, AF-KLM voditelj prodaje za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu  izjavila:

„I ove godine je Air France-KLM grupa dobitnik prestižne nagrade  Dow Jones Sustainability Index (DJSI) zbog aktivnosti koje provodimo kako bi se smanjila emisija CO2, podigla razina svijesti i potreba za recikliranjem, pošumljavanjem i utjecajem na lokalne zajednice. Ovo je već 15. godina za redom kako smo proglašeni svjetskim liderom u zrakoplovnoj industriji po pitanju društvene odgovornosti i održivosti. Budućnost zrakoplovne industrije vidimo u prijelazu na održivo gorivo, obnovi flote, električnom pogonu zrakoplova te optimiziranju ruta i procedura. Ono što pripremamo je Flying-V visoko energetski učinkovit zrakoplov na velike daljine. Dizajn zrakoplova integrira putničku kabinu, teretni prostor i spremnike za gorivo u krilima, stvarajući spektakularni V-oblik. Njegov poboljšani aerodinamični oblik i smanjena težina značit će da koristi 20% manje goriva od Airbusa A350, današnjeg najnaprednijeg zrakoplova.“

Goran Jović, fotograf i putopisac ispričao nam je svoje doživljaje s putovanja na kojima, unazad desetak godina, otkriva neobičnu stranu poznatih odredišta te ide tamo gdje se drugi rijetko usude. Patagonija, Bali, Namibija, Chile, Grenland su samo neka od odredišta koja je posjetio i s kojih nam je riječima i slikom pokušao dočarati svu različitost i ljepotu svijeta u kojem živimo i kojeg trebamo očuvati.

Ljubav, strah, bol i patnja su na svim jezicima isti, ali bogatstvo prirode, običaja i ljudskih emocija je beskrajno baš kao i ljepota koja nas okružuje. Putovati znači svoj život obogaćivati novim iskustvima i doživljajima koji su neprocjenjivi.

Izložba je otvorena do 6. listopada 2019.godine u prostorijama Francuskog instituta, Preradovićeva 5, Zagreb.

Air France–KLM Group

Od spajanja 2004. godine, KLM je dio Air France-KLM grupe. Ovo spajanje dovelo je do stvaranja jedne od vodećih europskih zrakoplovnih kompanija, s dva snažna branda koja djeluju iz dva glavna čvorišta: aerodroma Schiphol u Amsterdamu i pariškog Charles de Gaulleom. Grupa se fokusira na tri ključne aktivnosti: prijevoz putnika, tereta i održavanje zrakoplova. Ove dvije zrakoplovne tvrtke zajedno prevezu gotovo 100 milijuna putnika godišnje.

AF-KLM su također članovi globalnog SkyTeam saveza, koji ima 20 zrakoplovnih članica i zajedničku mrežu od 1.063 odredišta u 173 zemlje.