Početna Izbor A zašto ne postati krojačica/krojač?

A zašto ne postati krojačica/krojač?

Gotovo je nepotrebno napominjati koliko je puta u Hrvatskoj spomenuta neusklađenost obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada. Roditelji kreativne djece često ne znaju koju srednju školu sugerirati kao dobar izbor nakon osnovne… I dječaci i djevojčice koji pokazuju sklonost modnom izričaju, koji možda njeguju poseban stil, jer već u tim godinama definitivno imamo stil, trebali bi razmisliti da svojoj djeci savjetuju ovo doista kreativno zanimanje.

Krojač, prema prethodno kreiranom modelu, izrađuje odjeću i druge proizvode od tekstila, pletiva ili vlaknastih materijala. Za obavljanje poslova krojača, potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od tri godine. Nakon završetka obrazovanja polaže se završni ispit i stječe se kvalifikacija za tržište rada.

Nakon završene škole, krojač/krojačica je upravo onaj koji će izrađivati sve vrste muških, ženskih i dječjih odjevnih predmeta.

Važno je napomenuti i potrebne predispozicije, jer nije baš tako lako postati vrhunski krojač. Osim dobrog vida, dobar kandidat za ovo zanimanje bi trebao imati i dobru okulomotornu koordinaciju, sposobnost prostornog predočavanja, dobru ručnu spretnost i spretnost prstiju. Treba dobro raspoznavati boje i njihove nijanse. Krojač mora ovladati radom s alatima, napravama i strojevima koje upotrebljava, a jednako tako mora savladati i ručno šivanje.

Osim što će uzimati mjere, nacrtati kroj, izraditi krojne dijelove te krojiti i šivati na različitim šivaćim strojevima, naučit će puno i o novim tehnologijama – prisjetite se samo Franke u prvom 3D printanom odjevnom predmet u Hrvatskoj.

Zagrebačka Škola za modu i dizajn ponosno ističe Aleksandra Dojčinović kao svoju bivšu učenicu, a njen brend Lei Lou može se pronaći i na nekim svjetskim adresama.

„Školovanje je iznimno važno jer ti daje bazu na koju poslije nadograđuješ sve ostalo. Uz talent i malo sreće, obrazovanje je upravo ono što nam omogućava da budemo uspješni i kvalitetni u onome što radimo“, izjavio je Zoran Aragović,  dobro poznato ime na domaćoj modnoj sceni i sinonim za razigranu i odvažnu modu koja ne zazire od boja i uzoraka – BiteMyStyle by Zoran Aragović.

https://www.facebook.com/aragovic/photos

„Zagrebačka Škola za modu i dizajn proslavila je 3. svibnja 2022. Dan škole i 30 godina dizajna u svom školskom vrtu te predstavila radove učenika modnim revijama uz suradnju s Ljupkom Gojić Mikić i Aleksandrom Dojčinović“ , izjavila je ravnateljica dr. sc. Maja Dadić Žeravica.

Tekst nastao u suradnji s Obrtničkom komorom Zagreb.