Ciklus Svijet glazbe u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb već više od četiri desetljeća pred zagrebačku publiku dovodi najeminentnija imena klasične glazbe trajno pozicionirajući Zagreb na glazbenoj kulturnoj karti. U sklopu Svijeta glazbe u travnju je u Zagrebu gostovao Simfonijski orkestar iz Luzerna, a jesen u metropolu donosi ovaj izuzetni koncert. 6. prosinca u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog – obilježit će se 75. godišnjica osnutka Zbora HRT-a povodom koje će nastupiti međunarodno ugledni orkestar Wiener Concert – Verein (WCV) i Zbor Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem dirigenta Tončija Bilića.

Utemeljen četrdesetih godina prošlog stoljeća, Zbor Hrvatske radiotelevizije djelovao je najprije kao komorni ansambl, a s vremenom je prerastao u prvi profesionalni zbor u Hrvatskoj. Posljednjih sedamdeset godina njegov umjetnički identitet oblikovao je niz uglednih glazbenika. Velik repertoar Zbora obuhvaća skladbe a cappella i vokalno-instrumentalne skladbe u rasponu od renesanse do suvremenih djela, a osobita se pozornost posvećuje njegovanju hrvatske glazbene baštine.

Jubilarnu godišnjicu Zbora HRT-a upotpunit će i međunarodno ugledni orkestar Wiener Concert – Verein (WCV). Ovaj ugledni komorni orkestar utemeljili su članovi Bečkog simfonijskog orkestra 1987. godine. Njegov repertoar obuhvaća orkestralna djela skladatelja Bečke klasike pa sve do suvremene glazbe. Zagrebačka publika imat će priliku uživati u programu koji obuhvaća djela Purcella, Pärta, Paraća i Mozarta.

Proslava 75 godišnjice osnutka Zbora HRT-a

BEČKI CONCERT – VEREIN ORKESTAR

ZBOR HRT-A

06.12.2016., 19:30

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Tonči Bilić, dirigent

Ivana Lazar, sopran

Ivana Srbljan, mezzosopran

Ivo Gamulin, tenor

Ivica Čikeš, bas

Program:

  1. Purcell: Glazba za sprovod kraljice Marije, Marš, Z.860
  2. Purcell / B. Britten: Chaconne za gudače u g-molu

Arvo Pärt: Cantus in memoriam Benjamin Britten za gudački orkestar i zvono

Frano Parać: Glazba za gudače

  1. A. Mozart: Rekvijem u d-molu, K 626

Ulaznice potražite na www.ulaznice.hr.