Volonterski projekt 72 sata bez kompromisa okupit će od 18. do 21. listopada 2018., petu godinu zaredom brojne mlade spremne odvojiti svojih 72 sata u akcijama volonterskog maratona i tako staviti na raspolaganje svoja znanja, vještine za izgradnju bolje Hrvatske kroz više od 300 ekoloških, zabavnih i kreativnih, radnih akcija te akcije sa socijalno osjetljivim skupinama u 9 gradova i 1 općini.

Prijave za ovogodišnji projekt su završene, te ove godine projekt broji 2599 mladih između 16 i 30 godina koji su odabrali grad za volontiranje a volontersku akciju koja im je saznat će tek 18.10, dok je u organizaciju uključeno više od 400 volontera po gradovima i općini. Upravo ta neizvjesnost temelj je volontiranja bez kompromisa, uz pomaganje i davanje doprinosa u različitim socijalnim, ekološkim, radnim volonterskim akcijama u dječjim domovima, domovima za starije, udrugama, školama i ostalim institucijama. Neke od akcija koje će se održati su: Jedan dan u školi života zajednice Cenacolo (radovi u keramičarskoj radionici, kuhinji, bravariji), Dobro je činiti dobro (Dom za starije osobe, vježbe za osobe oboljele od Alzheimera, sudjelovanje u muzikoterapiji, pečenje kruha i društvene igre), Klinika za dječje bolesti (ličilački radovi), Igre i radionice hrvatskih običaja za djecu izbjeglica u Gradu mladih i dr…

Vrijednosti projekta prepoznali su i podržali su Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike.U vrijeme kad se priča da su gradovi bez perspektive, mladi bez posla i novca, ovaj projekt okuplja baš njih, pokazujući da su mladi puni sposobnosti i spremni dati svoje vještine, znanja i vrijeme kako bi volontirali za gradove pune zajedništva, mogućnosti, solidarnosti, perspektive, sretnih ljudi…

Izlazeći iz individualizma, slažući svoju idealnu kombinaciju i okupljajući se u zajedništvu, mladi će kroz trajanje projekta od 72 sata volontiranjem u akcijama i aktivnostima za dobrobit drugih, zajednički doprinijeti Hrvatskoj punoj bolje perspektive za sve građane, promičući društvene vrijednosti: marljivost, prijateljstvo, hrabrost, odvažnost, nesebičnost i zajedništvo.

Ovaj međunarodni volonterski projekt 2014. godine održao se prvi puta u Hrvatskoj u Splitu nakon čega su se počeli priključivati i ostali gradovi te je danas u projekt uključeno čak 9 gradova i jedna općina –  Dubrovnik, Osijek, Sinj, Split, Zadar, Zagreb a od 2018 i nove lokacije – Metković, Sisak, Slavonski brod, Suhopolje.

Upravo grad od kojeg je sve krenulo, Split, u četvrtak 18.10. 2018. održat će Najavnu konferenciju za novinare u 11 sati u Studentskom centru s kojim će obilježiti početak ovogodišnjeg izdanja projekta.