U subotu, 3. lipnja 2023. s početkom u 17 sati održat će se 7. natjecanje hrvatske tradicijske vokalne glazbe-Zagreb 2023. na kojem se mali vokalni ansambli, klape i zborovi natječu u vokalnoj prezentaciji hrvatske tradicijske kulture u maloj dvorani KD “Vatroslav Lisinski” pred publikom i stručnim povjerenstvom u sastavu Marko Rogošić, Robert Homen i Joško Ćaleta. Ulaz na natjecateljski koncert u maloj dvorani KDVL je slobodan, a ulaznice se mogu podići na blagajni KDVL. Natjecanje se održava uz potporu Ministarstva kulture i medija RH.

Devet okupljenih ansambala iz Zagreba, Međimurja, Gorskog kotara i Kvarnera izvest će program a cappella u maloj dvorani Lisinski kada nastupaju ženske pjevačke skupine KUU „Veseli Međimurci“ Čakovec, Canticum, KUD Zorja i ZWIZDE iz Zagreba; muška klapa Kana G. i ženska klapa Figurin iz Zagreba te muška klapa Krijanca iz Raba. U kategoriji folklornih zborova slušat ćemo Mješoviti pjevački zbor „Vrelo“ Fužine, a u kategoriji klasičnih folklornih zborova Pjevački zbor „Josip Štolcer Slavenski“ Čakovec.

Natjecanje hrvatske tradicijske vokalne glazbe okuplja amaterske ansamble iz cijele Hrvatske oko izvedbe tradicijskog programa, motivira ih na izvrsnost i nagrađuje najbolje rezultate. Cilj održavanja programa je očuvanje i promicanje tradicijskih vrijednosti nacionalne kulture i poticanje amaterskog tradicijskog pjevanja u skupinama različitih profila. Zagrebački glazbeni podij Centra za kulturu Trešnjevka poziva zainteresiranu publiku da uživa u izvedbama hrvatske pjevane baštine i navija za svoje ansamble favorite.