Prednosti hidratacije organizma su velike, ali često je teško odrediti koliko je dovoljno našem tijelu vode. Prema medicinskom institutu, žene bi trebale piti oko 2,7 litara vode dnevno, a muškarci 3,7 litara što uistinu zvuči mnogo i neizvodivo za jedan dan, prenose Bonjour.

Međutim, kako znati pijemo li dovoljno vode i postoji li neka efikasna metoda mjerenja.

Stalno ste umorni

Letargija može biti znak da se vaše tijelo usporava kako bi sačuvalo dragocjene rezerve vode. Ako uvijek odspavate punih osam sati, ali još uvijek zijevate tijekom tjedna, vjerojatno će vam trebati dodatna čaša ili dvije dnevno. Ako se umor nastavi, posjetite liječnika opće prakse, ali prvo pokušajte piti više vode i vidjeti kako se zbog toga osjećate.

Gubitak koncentracije

Gubitak koncentracije je povezan s osjećajem umora koji je još jedan od ključnih pokazatelja da ste dehidrirani. Ako do jedanaest sati shvatite da vam oči gube fokus i morate isti odlomak pročitati četiri puta prije nego što pređete na sljedeći, odmaknite se od radnog stola i dopunite bocu/čašu s vodom.

Stalno ste gladni

Određeni postotak dnevnog unosa vode dobivamo hranom. Ako ustanovite da posežete za još hrane nakon što ste imali dobar ručak, to bi moglo biti zato što vaše tijelo traži još tekućine..

Ispucale usne i suha koža

Možda je jedan od očiglednih pokazatelja suha koža, ali nismo uvijek svjesni koliko zapravo dehidracija utječe na kožu i tijelo. Ako neprestano nanosite balzam za usne, a usne su i dalje suhe, pokušajte riješiti problem na „izvoru“, a ne prigušivati simptome. Također, vaš makeup će izgledati i trajati mnogo duže.

Problemi s probavom

Problemi s probavom često su povezani s nedostatkom vlakana ili zelenila, ali i voda je ključni igrač. Pijuckanje vode tijekom dana i održavanje hidratacije vitalno je za dobro zdravlje crijeva.

Naborana i ostarjela koža

Naborana koža i prerano starenje znakovi su da ne pijete dovoljno vode. Kako starimo, naša tijela zadržavaju sve manje vode, što znači da prirodno trebamo uzimati više kako bismo nesmetano nastavili uživati svaki dan.

Izvor: She.hr

 

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here