Na Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo ove se godine prijavilo čak 59 kandidata.

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog od 26. rujna do 1. listopada održat će se 5. Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo. Osim novčanih nagrada prvoplasirani iz svih kategorija nastupit će uz Simfonijski orkestar HRT-a na Svečanom koncertu 24. Listopada, a podijelit će se još niz zanimljivih nagrada.

Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo godišnja je manifestacija koja se održava u više natjecateljskih kategorija s osnovnim ciljem da pruži šansu mladim glazbenicima u Hrvatskoj da se tijekom školovanja upoznaju sa složenom i konkurentnom klasično-glazbenom scenom te da ih se pripremi za svjetska natjecanja.

Da se u tim nastojanjima uspjelo ponajbolje dokazuje činjenica da su u protekle četiri godine laureati Natjecanja ostvarili niz uspješnih nastupa te osvojili zapažene nagrade na međunarodnim natjecanjima u zemlji I inozemstvu u čemu im je, prema njihovim izjavama, Natjecanje Papandopulo bilo od neprocjenjive važnosti.

Većina njih zauzela je svoje mjesto u vrhu hrvatskog reproduktivnog umijeća te su postali prepoznatljiva imena glazbene scene poput violinista Marka Grazianija, klarinetista Brune Philippa, saksofonista Tomislava Žužaka, baritona Leona Košavića, pijanista Petra Klasana, gitarista Lovre Peretića, violončelistice Latice Anić, udaraljkaša Filipa Merčepa te komornog sastava Trio 1887. (u sastavu Petra Gilming, klavir, Sho Akamatsu, violina i Branimir Pustički, violončelo), da nabrojimo samo prvonagrađene.

U protekle četiri godine mladi umjetnici natjecali su se u 19 kategorija, a ove godine natjecat će se u njih pet. U kategoriji flaute prijavilo se 17 kandidata, klarineta 14, violine 11, viole 9 i saksofona 8. Mlade umjetnike i ove godine birat će stručni ocjenjivački sud u tri izlučna kruga. U drugi krug ulazi šestero najbolje plasiranih iz prvoga, a u finale ulaze troje kandidata. U svakoj se kategoriji dodjeljuju tri novčane nagrade te nagrada za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja. Prvoplasirani iz svih kategorija osvajaju solistički nastup uz Simfonijski orkestar HRT-a na Svečanom koncertu 24. listopada, a svi nagrađeni dobivaju mogućnost nastupa na nizu koncerata, sudjelovanje na hrvatskim festivalima, kao i snimanja za fonoteku Hrvatske radiotelevizije.

Kako će natjecanje biti otvoreno za javnost, ovim Vas putem pozivamo da nam se pridružite u dvorani Vatroslava Lisinskog gdje ćete sigurno uživati u izvedbama najboljih hrvatskih mladih umjetnika.

Ova manifestacija nazvana je po jednom od najvećih skladatelja i dirigenata u cjelokupnoj hrvatskoj povijesti Borisu Papandopulu, a ove godine obilježavamo 110. obljetnicu rođenja i 25. godišnjicu smrti ovog velikana hrvatske glazbe.

Natjecanje se održava u organizaciji UNISON-a – Hrvatskog glazbenog saveza uz potporu Ministarstva kulture RH i Ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba.