Foto: zagreb.hrMSU, 8. kolovoza 2013. u 18 sati, poziva  na predstavljanje rada kanadskog umjetnika 2Fika 8. kolovoza u prizemlju Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu u 18 sati. Multidisciplinarni umjetnik čiji se rad bavi pitanjima identiteta, integracije i imigracije, interpretirao je djelo Hrvatski narodni preporod Vlahe Bukovca, a rad će nakon izlaganja biti predlozen za donaciju muzejskoj Zbirci. 

“Na predstavljanju očekujem puno smijeha i rasprave o zastupljenosti razlika u spolu, vjeroispovijesti ili seksualne orijentacije.” – rekao je umjetnik koji Hrvatski narodni preporod koristi kao inspiraciju ne bi li stvorio alegorijske likove koji pripovjedaju o njemu samome ali i o susretu različitih kultura.
2Fik istražuje jaz koji može nastati između osjećaja pripadnosti pojedinca određenoj kulturi i svjetonazornog odmaka društva prema pojedincu, a ovaj rad je nastao u okviru rezidencijalnog programa kojeg organizira Queer Zagreb.

Rezidencijalni programi su nova programska linija Queer Zagreba, gdje je riječ o cjelogodišnjem programu umjetničkih istraživačkih i razvojnih rezidencija, a od siječnja u Hrvatskoj su boravili umjetnici iz Kolumbije, Brazila, Južne Koreje, SAD-a i Crne Gore. Do kraja godine su planirane još brojne rezidencije, uključujući one za francuske, australske i američke umjetnike.

Sličnu suradnju započinju i s Australijom, pa će tako nakon australskih umjetnika Matthewa Daya te Rhionnan Newton, koji će boraviti u Hrvatskoj u rujnu, u Australiju otputovati Petra Zanki. Ove međunarodne suradnje dio su snažne programske odrednice Queer Zagreba i udruge Domino otvaranja mogućnosti za domaće umjetnike da predstave svoj rad u širem međunarodnom kontekstu. Udruga Domino je u tom pogledu vodeća domaća organizacija u kulturi po broju suradnji i platformi promocije hrvatskih umjetnika u inozemstvu. Važno je napomenuti da je udruga Domino kroz Queer Zagreb Sezonu te festival Perforacije inicirala i pokretanje Balkanske mreže za izvedbene umjetnosti upravo s ciljem veće vidljivosti umjetnika ne samo iz Hrvatske, već i regije, na nekim od najbitnijih sajmova za izvedbene umjetnosti (Seoul, Montreal, Tokyo, New York, Adelaide).
A upravo tijekom gostovanja na Cinarsu u Montrealu, jednom od najvećih sajmova za izvedbene umjetnosti, došlo je do ideje za projekt “queer reinterpretacije Hrvatskog narodnog preporoda” Vlahe Bukovca, koji upravo u Zagrebu realizira kanadski umjetnik 2Fik u suradnji s MSU-om.

Program rezidencija se provodi kao dio platforme This is a Domino project, i nastavlja se intenzivno do kraja godine, a u suradnji s mnogim drugim institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu.