U povodu  25.10., Svjetskog dana svjesnosti o MDS-u, koji se od prije tri godine obilježava u cijelome svijetu, Hrvatska udruga leukemija i limfomi je pripremila niz predavanja za bolesnike s tom bolešću, njihove obitelji i sve zainteresirane građane.

Obilježavanje će se održati u UTORAK, 25.10.2015. godine u 17:30 sati u sjedištu HULL-a, Trg hrvatskih velikana 2/II, 10 000 Zagreb.

INFORMACIJE  O  BOLESTI

Mijelodisplastični sindom je skupina bolesti  matičnih  stanica  koštane srži  iz kojih se stvaraju sve krvne stanice. U MDS-u zbog oštećenja matičnih stanica dolazi do nedovoljnog stvaranja zdravih i zrelih stanica krvi.  Bolest može zahvatiti jednu ili više vrsta krvnih stanica; stoga se može  očitovati smanjenjem broja eritrocita – stanica koje prenose kisik organima, smanjenjem broja trombocita – stanica koje pridonose zgrušavanju krvi i smanjenjem broja leukocita – stanica koje nas štite od infekcija.

To je rijetka bolest koja se najčešće javlja kod starijih ljudi no od nje mogu oboljeti i mlađe osobe. U Hrvatskoj od te bolesti boluje oko 230 ljudi.

Dijagnoza se postavlja punkcijom koštane srži, a za određivanje podtipa bolesti potrebne su i druge  moderne dijagnostičke metode.  Bolest može biti blagog tijeka i ponekad kroz duže vrijeme ne zahtijeva nikakvo liječenje.

Vrlo često bolesnici moraju  primati krv, da bi im se nadoknadili eritrociti ili  trombociti kojih nema dovoljno. U današnje vrijeme postoje suvremeni lijekovi koji mogu bolest staviti pod kontrolu kroz duže vrijeme i lijekovi koji mogu smanjiti neželjene posljedice učestalih transfuzija.

Dio bolesnika mora se liječiti kemoterapijom i postupkom presađivanja krvnih stanica. Kod manjeg broja bolesnika MDS može prijeći u akutnu leukemiju, ozbiljnu bolest, koja se može uspješno liječiti.

Za dodatne informacije kontaktirajte HULL-u, mobitel broj 091 111 4044.