Na sjednici zagrebačkog GSV-a raspravljalo se o sivoj ekonomiji i nezaposlenosti u metropoli. Bandić nije zadovoljan brojkom.

Na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) u Gradu Zagrebu raspravljalo se o mjerama politike zapošljavanja, o sivoj ekonomiji te kvaliteti socijalnog dijaloga u Gradu Zagrebu.

Zaključeno je kako će se i dalje raditi na sprečavanju sive ekonomije, te kako gradonačelnik Milan Bandić ističe – ne treba pred njom zatvarati oči.


Od početka 2012. godine inspektori, po podacima koje je iznio Ivan Matijević iz Državnog inspektorata, obavili su 464 nadzora djelatnosti koje najčešće podliježu nelegalnom obavljanju posla, poput frizerskih salona, te onih za manikuru i pedikuru u privatnim prostorima. Zakon je pak nakon provjere povrijeđen u 166 slučajeva..

Inspektori rada su pak također od početka godine izvršili su 1.355 inspekcijskih nadzora, pri čemu su zatečena 103 radnika bez ugovora o radu, 93 radnika bez prijava HZMO-u i HZZO-a. Ukupno je evidentirano 590 prekršaja.


Radi se većinom o djelatnostima u graditeljstvu, pekarstvu i ugostiteljstvu. Poslodavcima koji ne prijave kazne i do 150.000 kuna, a odgovorna osoba može platiti i do 25.000 kuna kazne.

Razgovaralo se i o nezaposlenosti u gradu Zagrebu, jer je s obzirom na prošlu godinu porast nezaposlenosti – 12 osoba više. Naime 2012. godine broj nezaposlenih u metropoli je 41.574.

Gradonačelnik Bandić pak ističe kako s tim ne može biti zadovoljan jer nije u plusu, iako je s obzirom na druge gradove i županije u dobrom stanju.


“Suosjećamo se s onim dijelom Hrvatske koji je u ambisu”, rekao je Bandić.

Izvor: www.infopunkt.tv

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here