U IntegralEdu, najvećoj savjetodavnoj agenciji za obrazovanje u inozemstvu koja nudi obrazovna rješenja prilagođena individualnim potrebama i mogućnostima, vjeruju da učenje stranih jezika može i treba biti zabavno. Danas je nezamislivo konkurirati u poslovnom svijetu bez znanja minimalno dva svjetska strana jezika. Engleski jezik najpoželjniji je i najpopularniji u poslovnom svijetu, a s vremenom sve traženiji postaje i njemački jezik. Poznata izreka “Vrijediš onoliko koliko jezika govoriš!” jasno govori o važnosti učenja stranih jezika. Osim toga, učenje i znanje stranih jezika razvija i samopouzdanje osobe, otvara nove dimenzije u životu, kao i nove mogućnosti komunikacije.

Grad Coventry svrstan je među 50 najboljih studentskih gradova, a jedan od razloga su niski troškovi života te mirno okruženje. Coventry University ubraja se u top 12 sveučilišta u Velikoj Britaniji (Guardian University Guide 2018). Osim što ovo sveučilište pruža odlično studentsko iskustvo tijekom studija, zanimljiv je i podatak da se čak 96% studenata Coventry University-a uspije zaposliti ili krenuti u daljnje usavršavanje nakon završenog studija unutar 6 mjeseci od diplomiranja.

Koje su mogućnosti za zajam, stipendije i rad za hrvatske studente u Velikoj Britaniji nakon odluke o ukidanju radnih dozvola za Hrvate?

Nakon što je britanska vlada prije pune dvije godine započela s financiranjem diplomskih studija hrvatskih studenata po sistemu zajmova za diplomske studije, nedavno donesena odluka o ukidanju radnih dozvola za Hrvate u Velikoj Britaniji, dodatno će olakšati i studiranje i mogućnosti upisa studenata na diplomske studije u Velikoj Britaniji. Tako sada diplomski studij u ovoj zemlji postaju puno pristupačniji za hrvatske studente koje žele nadograditi svoje obrazovanje na britanskim sveučilištima.

Na naša pitanja odgovara: Vladimir Yordanov, predstavnik Coventry Universitya

Koji su najpopularniji tečajevi i koliko se Hrvata nalazi trenutno Coventry Universityju?

Najpopularniji tečajevi za hrvatske studente su Psihoterapija, Poslovanje i Društvene znanosti pogotovo Psihologija. Naravno, sve to ovisi o studentima koji apliciraju prijavu za poslijediplomski ili preddiplomski studij. Studenti magistarskog studija najviše su zainteresirani za studijske programe koji se ne nude na Hrvatskim sveučilištima.

U ovom trenutku imamo približno 35 hrvatskih studenata. Većina ih je smještena u našem glavnom kampu u Coventry-u.

Kako su se prilagodili na život u Ujedinjenom Kraljevstvu (UK)?

većina hrvatskih studenata lako se prilagodi na život u Coventry-u, uglavnom jer grad nije prevelik i u isto vrijeme nudi pregršt aktivnosti, shopping centara i ostalih mjesta na kojem se mogu susresti s ostalim studentima. Prošle godine hrvatski studenti su formirali svoju vlastitu studentsku zajednicu koja je vrlo aktivna te nudi dodatnu podršku studentima iz Hrvatske koji su na prvoj godini.

Koje su mogućnosti financiranja studija u Ujedinjenom Kraljevstvu

a. Za preddiplomce – glavni financijski izvor koji imaju hrvatski studenti je studentski kredit financiran od strane Britanske vlade, koji pokriva studentske naknade kroz cijeli period školovanja. Štoviše Coventry sveučilište pruža školarine za hrvatske studente koji mogu biti do 1500 funti na godinu, ovisno o njihovim ocjenama iz Državne mature.

b. Za poslijediplomce – Britanska vlada također daje podršku studentima magisterijskog studija iz Europe sa studentskim kreditom koji iznosi do 10500 funti i u većini slučajeva pokriva studentske naknade i troškove života od 6 do 8 mjeseci. Osim toga, Coventry sveučilište također podržava studente magisterijskog studija s 1500 funti na godinu. Štoviše, većina studenata nađu honorarne poslove unutar kampusa. A kako od srpnja ove godine za hrvatske građane koji rade u Ujedinjenom Kraljevstvu neće biti nikakvih zabrana većina ih može raditi 20-25 sati tjedno te zaraditi 450-550 funti na mjesec.

Zašto izabrati Coventry sveučilište, zašto vas zovu modernim sveučilištem?

Kvaliteta predavanja i edukacije te brza realizacija studenata su glavni ciljevi i glavna motivacija za razvoj i modernizaciju Coventry sveučilišta- jedan od najdinamičnijih visoko obrazovanih institucija u Ujedinjenom kraljevstvu zadnje dvije godine.

Što za vas znači biti 12ti po redu na ljestvici najboljih sveučilišta u Ujedinjenom kraljevstvu?

Od nastanka 1992. Coventry sveučilište stvorio je reputaciju za poduzetništvo i gostoljubivost koju uspješno brani kroz svoje moderne programe i svoju posvećenost multidisciplinarnom istraživanju. Danas, Sveučilište održava kontakte s malim i srednje velikim poduzetnicima u zemlji pružanjem dostupnih poslova i napretka za polaznike preddiplomskih i magistarskih programa. Povrh toga, Sveučilište Coventry je vodeći u Inženjerstvu, Sportu i Ekonomskim zanimanjima u Engleskoj. Prema zadnjem nacionalnom istraživanju 97% diplomiranih prvostupnika zauzimaju mjesto u željenom području ili nastavljaju s magisterijskim programom na sveučilištu.

 Kako se planirate razvijati još više?

Coventry sveučilište namjerava investirati 430 milijuna funti u svoje zgrade u sljedećih pet godina. Sveučilište, jedno od najbrže rastućih u Ujedinjenom kraljevstvu potrošilo je u prošlih pet godina oko 150 milijuna funti na nove zgrade, poboljšanja i ostale inicijative no veliki program u koji će se investirati u sljedećih pet godina je postavljanje ostalih temelja za razvitak. Planovi koji uključuju razvoj trenutnog Coventry gradskog vijeća, Civic centar stranice, sekundarne inženjerske i računalne zgrade, remodeliranje zgrade umjetnosti i humanističkih znanosti te poslovanja i prava, završetak zgrade novih znanosti i zdravlja za Fakultet Znanosti o zdravlju i životu tako i za nove studentske smještaje.

Što će se promijeniti za hrvatske studente u Coventry-u i Ujedinjenom Kraljevstvu nakon Brexita-a?

Usprkos britanskoj Premijerki Theresi May prema zakonu Article 50, 29. ožujka 2017., još uvijek postoji velika nesigurnost zbog ishoda Brexita. Međutim, Jo Johnson, državni Ministar znanosti i obrazovanja potvrdio je kako će europski državljani koji trenutno primaju studentske zajmove iz Tvrtke za studentske zajmove (Student Loans company) nastaviti primati financije sve dok ne završe svoju godinu. EU studenti prema Engleskom, Škotskom ili Welškom Sveučilištu koji upisuju 2017/2018 ili 2018/2019 akademsku godinu također će nastaviti primati uvjerenja o svojem financiranju te će se financiranje prihvatiti za kućne pristojbe, kredite i zajmove tijekom trajanja godine.

Što to znači za hrvatske studente sada kada više ne trebaju radne dozvole?

Ovo će definitivno otvoriti nove i veće mogućnosti za hrvatske građane, osobito za one koji dolaze studirati u Ujedinjeno Kraljevstvo te će im pružiti mogućnost završetka edukacije te dobitka vrijednog poslovnog iskustva u britanskim kompanijama bez specijalnih ograničenja.

Kako će to utjecati na njihove studentske standarde?

Studentima će biti omogućen rad u neograničenim satima tijekom ljetnog perioda dok nemaju nastavu te više neće morati čekati završetak procesa za dobivanje radne dozvole ( što je obično potrajalo do 6 mjeseci i koštalo do 60 funti). Međutim, EU studenti ( uključujući i hrvatske studente) su ohrabreni na rad približno 20 sati na tjedan jer veća posvećenost poslu može stvoriti probleme s učenjem te kvalitetu završnih ocjena.

Kako je proces sada lakši za dobivanje studentskih poslova?

Trenutni proces registracije za Hrvatske radnike ističe 30.lipnja 2018 te od 1.srpnja 2018 Hrvati kao i ostali EU građani imat će mogućnost rada na bilo kojem poslu u ujedinjenom Kraljevstvu bez prvotne radne autorizacije iz kućnog ureda. Ovo će definitivno više pomoći studentima da jednostavnije i brže nađu honorarni posao u kampusu ili u gradu u kojem studiraju.

Više informacija o mogućnostima studiranja u Velikoj Britaniji, kao i o odlasku na Coventry University možete pronaći na www.integraledu.hr

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here