Poput drugih značajnih pivskih gradova, i naša će metropola dobiti prvi Zagreb Craft Beer Week (ZCBW) a glavni je događaj tjedna Zagreb Craft Beer Festival koji će se održati 1. i 2. prosinca u Studentskom centru u Savskoj 25 u organizaciji Craft Rooma. Velika Britanija je zemlja partner prvog Zagreb Craft Beer Festivala, a zahvaljujući dobroj suradnji Zagreb će posjetiti ponajbolji britanski neovisni pivari poput Fourpurea, TinyRebela ili pak MoorBeera.

U petak 1. prosinca s početkom u 10 sati na kratkoj tiskovnoj konferenciji prvi Zagreb Craft Beer Festival otvorit će britanski veleposlanik u RH Andrew Dalgleish, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i organizator festivala Craft Room. Na tiskovnoj konferenciji po prvi puta će se predstaviti osmorica od čak 20 britanskih pivara koji će se sudjelovati na Zagreb Craft Beer Festivalu te brojni domaći pivari. Na tiskovnoj konferenciji britanske boje uz veleposlanika Dalgleisha branit će pivari iz Fourpure Brewing, Tiny Rebel, Moor Beer Company, Saltaire, ShinDiggerBrewing, Ilkley Brewery, Vibrant Forest Brewery, Abbeydale Brewery. Ovom prigodom britanski veleposlanik Andrew Dalgleish je izjavio:

„Velika Britanija jedna je od domovina piva. U 2016. godini broj novih craft pivovara narastao je za 18 %, a taj trend se nastavlja i dalje što govori o velikoj popularnosti craft piva u Velikoj Britaniji. Izuzetno nam je drago što smo ove godine zemlja partner prvog Zagreb Craft Beer Festivala na kojem će se predstaviti 20 craft pivovara iz Velike Britanije, a njih osam će imati i svoje predstavnike na Festivalu. Zahvaljujem Craft Roomu što nas je prepoznao kao partnera i pozivam sve vas da nam se pridružite u petak i subotu na kušavanju piva iz Velike Britanije i Hrvatske. Craft is GREAT!“

Subotnje prijepodne posjetitelji će pak  provesti na „Hangover brunchu“gdje će moći degustirati delicije koje će pripremiti istaknuti domaći chefovi, i gdje će i oni najuporniji uživatelji u piću od hmelja doći na svoje. U ovom prvom,  ‘zimskom’ izdanju ZCBW-a naglasak će biti na svježe skuhanim, ‘snažnijim’ zimskim stilovima (porter, stout, barley wine, winter ale-ovi sa začinima (npr. cimet), brown ale i sl.), dok predstavljanje ljetnih craft stilova organizatori najavljuju za šest mjeseci, na ‘ljetnom’ izdanju ZCBW-a.

Posebnost Zagreb Craft Beer Festivala je taj što se proteže kroz cijeli tjedan i posvećen je uživanju u zanatskom pivu, jednom od najstarijih, ali i najzdravijih napitaka!

Zagreb Craft Beer Week (ZCBW) kreće 27. studenog i trajat će do 2. prosinca 2017., a prvo izdanje ne donosi samo priliku za degustiranje vrhunskih piva neovisnih pivara, već i brojne druge popratne sadržaje poput sljubljivanja hrane i piva, druženja s domaćim i stranim, točnije – britanskim pivarima, uživanja u glazbi i pivskim koktelima i još puno toga. Tijekom ovih šest dana Zagreb će postati hrvatska prijestolnica craft piva, jer će se pivska zbivanja odvijati diljem metropole – na već poznatim craft lokacijama, ali i  u nekim novim, pomalo neočekivanim prostorima.

Šest dana, preko 15 lokacija

Osim već ‘uhodanih’ craft lokacija kao što su lokali u ‘craft ulici’ Opatovini, Garden Breweryja na Žitnjaku ili pak Svijeta Pive u Maksimirskoj, ljubitelji gastro užitaka moći će uživati u, primjerice, predstavljanju craft menu-a u prestižnom restoranu Dubravkin Put (chefice Priske Thuring), ili pak ekskluzivnoj craft večeri u slijedovima chefa Toma Gretića u Craft Roomu. Craft Room, inače prvi specijalizirani craft pub u Hrvatskoj, je i domaćin večeri druženja sa gostima – britanskim pivarima.

Slična događanja po craft lokalima diljem Zagreba odvijat će se cijeli tjedan, a detaljan program možete pronaći na Facebook i web stranici ZCBW-a. Zanimljivi detalji biti će i izložba povijesnih pivskih etiketa (od kojih su neke stare stotinjak godina!), ili pak izložba skulptura na temu piva, diplomskog rada akademske kiparice Ane Horvat, koja je ujedno i autor vizualnog identiteta festivala i uređenja SC-a.