U subotu, 11. studenoga, od 9 do 15 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu (kraj Splavnice) održat će se akcija Udomljavanje je fora.

Tradicionalna akcija koju Grad Zagreb i Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba organiziraju u suradnji s udrugom Prijatelji životinja te uz potporu tvrtki Hill’s Pet Nutrition i Frontline, ovaj put nosi podnaslov „No kill Zagreb, no kill Hrvatska“.

Naime, tom se akcijom građane želi upoznati s novim Zakonom o zaštiti životinja. Zakon donosi mnoge pozitivne promjene, a jedna od najvećih je zabrana usmrćivanja pasa u skloništima za nezbrinute životinje. Svakom se psu može pronaći novi dom. Potvrđuje to Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba, najstarije „no kill“ sklonište u Hrvatskoj.

Novi zakon donosi i veće kazne za neodgovorne vlasnike kućnih ljubimaca. One sada iznose od 15 do 30 tisuća kuna.

Za uspješnu provedbu novog zakona nephodna je suradnja nadležnog ministarstva, komunalnih redara, veterinarskih inspektora, veterinara, odgovornih osoba u općinama, gradovima i županijama, udruga za zaštitu životinja, institucija i građana. Diljem Hrvatske potrebno je osnovati info centre te sustavno raditi na promociji udomljavanja pasa.

Na štandu Skloništa iz Dumovca volonteri će u subotu predstaviti i neke od pasa koji traže novi dom, a prodavat će se i tunike, majice te modni dodaci kojima se pomaže rad Skloništa.