Početna Moj Zagreb Novosti Zelenom akcijom uređen Gradski vrt u Sesvetama

Zelenom akcijom uređen Gradski vrt u Sesvetama [FOTO]

Foto: PRESSProjekt Urbani vrtovi širi se na ostale gradske kvartove – Građani i poznate osobe udružili snage u uređenju zajedničkog dijela Gradskog vrta u Sesvetama.

Prvom ovogodišnjom zelenom akcijom u sklopu nacionalnog projekta Urbani vrtovi jučer je uređen zajednički dio Gradskog vrta u Sesvetama. Zahvaljujući Gradu Zagrebu, 24sata i Radiju Kaj uređena je još jedna zelena oaza nedaleko od središta grada koja građanima omogućuje društveno koristan rad vrtlarenjem i uzgajanjem povrća za vlastite potrebe te priliku za zajedničko druženje. Mnogobrojne prednosti zajedničkih vrtova unutar gradskih kvartova prepoznali su i Pevec, Zagrebačka pivovara, Toyota, PBZ, Šafram, Samoborka, Eko taxi i mesna industrija Ravlić koji svojim doprinosima pružaju potporu projektu Urbani vrtovi.

Akcija uređenja u Sesvetama započela je edukativnom radionicom stručnjaka s Agronomskog fakulteta tijekom koje su svi prisutni imali priliku doznati više o vrtlarenju na malim površinama. Osim pravih vrtlarskih trikova, svi posjetitelji mogli su otkriti i pokoju kuharsku tajnu pripremanja zdravih jela prema konceptu „iz vrta na stol“ koje je u svojoj radionici predstavio chef Marko Živaljić iz restorana Majsecov mlin koristeći se svježe ubranim namirnicama iz vrta.

Zajedničkoj akciji uređenja pridružio se i gradonačelnik Milan Bandić koji je korisnicima vrtnih parcela svečano uručio donacije i ključeve nove kućice za alat.

Foto: PRESS

Vrijednost ove akcije prepoznale su i mnoge javne osobe poput glazbenika Davorina Bogovića i Željka Krušlina Kruške, sportašica Martine Zubčić i Maje Pavlinić te akademske slikarice Nikoline Ivezić koji su se spremno priključili građanima u sadnji cvijetnjaka i uređenju društvenih dijelova Gradskog vrta u Sesvetama.

Foto: PRESS

Na samom kraju akcije uslijedila je mala vrtna zabava i ugodno druženje okupljenih građana i uzvanika uz dobru svirku i zdrave zalogaje u novouređenoj zelenoj oazi u Sesvetama.

Ustupanjem neiskorištenih gradskih parcela zainteresiranim građanima Grad Zagreb pokrenuo je trend stvaranja urbanih vrtova koji su odlučili slijediti i mnogi drugi hrvatski gradovi. Urbani vrtovi, uz doprinos održivu razvoju i zelenim sustavima gradova, imaju niz prednosti poput provođenja vremena i druženja u prirodi, terapijskog učinka te financijske uštede. Uz mogućnost organskog uzgoja vlastite hrane, urbani vrtovi predstavljaju idealan primjer održivog korištenja gradskim zemljištem te potiču na društveno odgovorno ponašanje povezujući sugrađane i cjelokupnu zajednicu.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here