Foto: ShutterstockSama pomisao da morate održati još jednu prezentaciju, nastup pred klijentima ili drugom publikom u vama stvara nemir, nelagodu koje se nikako ne možete riješiti. Pogrešno! Možete ali ne znate.

Imate uhodan posao, zadovoljne klijente, odlične zaposlenike, naplata usluga je izvrsna. I sve se čini apsolutno idiličnim, no u dubini svoje nutrine znate da nije tako. Sama pomisao da morate održati još jednu prezentaciju, nastup pred klijentima ili drugom publikom u vama stvara nemir, nelagodu koje se nikako ne možete riješiti. Pogrešno! Možete ali ne znate.

Profitiraj.hr ponudit će vam nekoliko savjeta s kojima možete poboljšati javni nastup (govor) i/ili unaprijediti prezentacijsku vještinu.

Nemojte otkrivati toplu vodu, ponavljanje je majka mudrosti. Prije svega ovladajte materijom o kojoj imate namjeru govoriti. Nema sumnje, nikad nećete sve znati, no zasigurno ćete imati nešto novo za reći sugovorniku koji je (možda) stručniji od vas u određenom području. Kako biste prevladali strah od javnog govora, prezentacije i slično, stanite ispred ogledala i recite sami sebi što imate za reći. Isto možete ponoviti pred prijateljima. Oni će vam najbolje reći što trebat popraviti – od držanja tijela, govora, stava…

Kad već znate da ćete imati nastup pred (brojnijom) publikom ili pred klijentom – pripremite se. Nije dovoljno samo poznavati materiju, valja se dobro pripremiti. Jer, još je Konfucije rekao „zbog jedne riječi čovjeka smatraju mudrim, a zbog jedne riječi ga smatraju glupim. Uistinu moramo znati što govorimo“. Nemojte dozvoliti da vam zbog slabe ili nedovoljne pripreme propadne javni nastup ili prezentacija.

Uvijek mislite pozitivno uoči nastupa. Nemojte se pitati – kako ćete, već imajte na umu da imate informaciju koju želite podijeliti s drugima, ali i drugi žele čuti tu informaciju jer sigurno ne bi bili u prostoriji s vama.

Pazite na držanje tijela. Upravo vas držanje tijela (raz)otkriva. Jeste li znali da klijent ili publika o vama stječe dojam nakon prvih sedam sekundi? Imate malo vremena za uvjeriti ljude da znate o čemu ćete govoriti, a to je prvih sedam sekundi – neverbalne komunikacije. Nema druge prilike. Isto tako, imajte na umu da  čak 93 posto značenja prenosimo neverbalnom komunikacijom.

Slušatelje zainteresitajte nekim pitanjem, anegdotom vezanom uz temu, statističkim brojem, nekom aktualnošću… Ono što želite reći, poantu izlaganje ponovite tri puta i to na početku, u sredini i na kraju izlaganja.

Naravno, ne zaboravite slušatelje gledati u oči, biti nasmiješeni, koncentrirani i s otvorenim položajem tijela.

Svladate li ove male trikove, uspjeh vam je zajamčen. Sretno.

Ato Kwamina Markin/Profitiraj.hr

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here