Foto: ThinkstockVikend u muzeju ’14 naziv je kulturne manifestacije koja će se održati tijekom vikenda  17. i 18. svibnja 2014., a kojom će osamdesetak muzeja diljem Hrvatske obilježiti Međunarodni dan muzeja i Europsku noć muzeja.

Nositelj manifestacije je Muzejski dokumentacijski centar (MDC) iz Zagreba, na čiju se inicijativu Međunarodni dan muzeja u Hrvatskoj obilježava od 1980. godine, s ciljem podizanja svijesti  javnosti važnosti i ulozi muzeju u očuvanju kulturne baštine i razvoju društva.  Zato se tema događanja mijenja svake godine, a  osmišljava ju Međunarodni savjet muzeja (ICOM) sa sjedištem u Parizu. U skladu s ovogodišnjom temom Dana muzeja – Muzejske zbirke povezuju, muzeji diljem Hrvatske predstavit će se kao institucije koje kroz muzejske predmete povezuju različite generacije i različite kulture.

Posjetitelje u muzejima očekuju bogati programi

Muzeji će javnosti predstaviti djela i zbirke na nesvakidašnji i atraktivan način, posebno obraćajući pažnju na mlađu publiku i obitelji. Posjet stalnim postavima i izložbama je besplatan, a u svrhu promocije svog rada, muzeji za vikend 17. i 18. svibnja organiziraju niz obrazovnih, glazbenih i književnih programa kako bi posjetitelje upoznali sa kulturnom baštinom i njihovom ulogom u njenom očuvanju.

Najveći broj događanja tradicionalno se održava u Zagrebu, a iz bogatog sadržaja izdvajamo edukativnu atrakciju u Arheološkom muzeju, u sklopu koje će djeca provesti noć u muzeju istražujući tajne stalnog postava. Kako bi doživljaj bio što zanimljiviji, osoblje muzeja će ugasiti sva svijetla, a mistični egipatski eksponati moći će se razgledavati samo baterijskim lampama. Ovaj program je rezerviran samo za najmlađe posjetitelje, a njime se hrvatski muzeji približavaju praksi europskih i svjetskih muzeja, koji sve originalnijim programima postaju, ne samo kulturni I edukativni centri, već mjesta druženja i zabave.

Kao i prošle godine,  velik broj posjetitelja očekuje se u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, gdje će posjetitelji imati jedinstvenu priliku razgledati bogatu zbirku Benka Horvata, jednog od najstrastvenijih i najpoznatijih privatnih kolekcionara u Hrvatskoj, koja je dosada bila nedostupna javnosti. Zbirka sadrži čak 611 predmeta, od čega najveći dio pripada arheološkom materijalu, a manji dio čine slikarska i grafička djela nastala u razdoblju od 15. do 18. stoljeća.

Po prvi puta sudjeluje velik broj privatnih zbirki

Kako bi kvalitativno obogatio ovogodišnju manifestaciju Vikend u muzeju, MDC je pokrenuo akciju – Sakupljači pokažite svoje zbirke!, kojom se želi potaknuti privatne kolekcionare da u predstave sebe i svoje zbirke iznimne kulturne, povijesne i umjetničke vrijednosti,  pred brojnom muzejskom publikom. Akciji se odazvalo dvadesetak muzeja koji izlažu predmete iz četrdesetak zbirki privatnih kolekcionara. Također, u akciji sudjeluju i udruženja za očuvanje kulturne baštine poput Društva za zaštitu kulturne baštine Podvorje iz Kaštel Sućurca i Hrvatskog društva kulturnog turizma iz Osijeka. Bez obzira da li su predmete sakupljali prema kriterijima vlastitog interesa ili su uz svoje zbirke odrastali nasljeđujući ih unutar obitelji, kolekcionari su postali su vrsni stručnjaci za određenu građu i sadržaje, te će za ovu priliku s puno strasti, ljubavi i entuzijazma ukazati publici ukazati na bogatstvo i raznolikost baštine o kojoj skrbe.

Tako će Opatija biti u znaku turističke prošlosti, naime u Muzeju turizma  bit će otvorena virtualna izložba kolekcionara turističke baštine. Tom prilikom će, kroz samu izložbu i web stranice muzeja, biti izloženo 170 najatraktivnijih predmeta povodom obilježavanja 170 godina turizma u Opatiji.

Za one koje više zanimaju maketarstvo i brodovi, u Pomorskom muzeju u Dubrovniku bit će postavljena izložba maketa povijesnih dubrovačkih brodova iz 16. i 17.st. – galijuna, karaka i trabakula. Makete je izradio poznati Dubrovački brodomaketar, dobitnik brojnih nagrada – Mladen Mitić, koji će za ovu priliku posjetitelje uvesti u širok i uzbudljiv svijet povijesne drvene brodogradnje i brodomodelarstva.

Zaljubljenici u kriminalistiku  ne bi trebali zaobići Muzej policije u Zagrebu u kojem će biti predstavljene rijetke i zanimljive privatne kolekcije policijskog i vojnog znakovlja sa svih strana svijeta, kao i kolekcije policijskih kapa i uniformi, od kojih su mnoge svjedoci prošlih vremena.

Stoga pozivamo posjetitelje da svakako iskoriste ovaj vikend i posjete neki od brojnih muzeja te se upoznaju sa neprocjenjivim umjetničkim djelima i turbulentnom hrvatskom poviješću.

Cjelokupni program manifestacije Vikend u muzeju dostupan je na internetskim stranicama Muzejskog dokumentacijskog centra www.mdc.hr.

Program događanja po gradovima:

http://www.mdc.hr/hr/mdc/projekti/projekti/medunarodni-dan-muzeja-u-hrvatskoj/medunarodni-dan-muzeja-u-hrvatskoj/2014/

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here