Vidikovac kule Lotrščak na zagrebačkom Strossmayerovom šetalištu, s kojega se pruža veličanstven pogled na grad Zagreb, od donjega grada pa sve do Mirogoja, Šalate i obronaka Medvednice, otvoren je odnedavno s preuređenom suvenirnicom, kroz koju se od ove godine ulazi na Vidikovac.

Zainteresirani, Vidikovac mogu posjetiti svakim danom od 9 do 20 sati.

U prizemlju ovog najstarijeg zagrebačkog sata smještena je suvenirnica u kojoj se osim prigodnih suvenira grada Zagreba, te odljeva skulptura i arheoloških spomenika, turističkih izdanja o Zagrebu i Hrvatskoj mogu pronaći i plakati te katalozi izložbi Galerije Klovićevi dvori. Kula Lotrščak omiljeni je izložbeni prostor mnogih fotografa, prepoznatljivih Snapshot i Firstshot izložbenih ciklusa, koji se održavaju na prvome i drugome katu kule, okupljajući brojne ljubitelje fotografije.

Smještena na južnom ulazu u grad, kula Lotrščak je jedna od najstarijih i najsačuvanijih kula srednjovjekovnoga Gradeca, koja je ime dobila po zvonu koje je zvonilo uvečer prije zatvaranja gradskih vrata. U 16. stoljeću, kada jenjava opasnost od turskog napada, kula gubi prvotnu obrambenu funkciju i u stoljećima koja slijede doživljava niz obnova i promjena. Tako krajem 19. stoljeća gradska uprava odlučuje napraviti top koji će pucati svakog popodneva, kako bi se po njemu ‘mogli ravnati zvonari svih gradskih crkava’. Prvi put se oglasio za Novu godinu 1877. i tada utvrđen običaj podnevnog pucnja s četvrtog kata stare kule, sačuvao se sve do današnjeg dana.

Izvor: Hina

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here