Hrvatski autoklub (HAK) u prognozi za predstojeće blagdane u lipnju upozorava kako se na cestama očekuju prve ovogodišnje veće kolone inozemnih i domaćih vozila, i gust promet prema Jadranu. Vozače se poziva na oprez i vožnju prilagođenu uvjetima na cesti.

Ukoliko planirate putovanje za jedan od produženih vikenda, donosimo informacije koje će vam svakako koristiti.

Za blagdan Tijelova, ističe HAK, obično dolaze prve veće kolone inozemnih vozila tako da se u četvrtak, 7. lipnja, očekuje pojačan promet, posebice u priobalju i na Istarskom poluotoku, na dijelu autoceste A1 od Zagreba do Bosiljeva, te na naplatnim kućicama Lučko i Ivanja Reka.

Kako bi u dane blagdana promet osobnih i kombi-vozila te autobusa bio što protočniji, ministarskom Naredbom o ograničenju prometa na cestama, na važnijim državnim cestama zabranjuje se promet teretnim automobilima s ili bez prikolice čija najveća dopuštena masa prelazi 7,5 tona, vozilima koja su sama ili s priključnim vozilima dulja od 14 metara. Ta će naredba bit na snazi u srijedu, 6. lipnja, uoči Tijelova od 15 do 23 sata, te u četvrtak, 7. lipnja, od 14 do 23 sata. Na Ličkoj magistrali i na autocestama zabrane nema.

Gust promet očekuje se i za produžene vikende, odnosno slobodne dane uz dva državna praznika, 22. lipnja – Dan antifašističke borbe i 25. lipnja – Dan državnosti.

U četvrtak, 21. lipnja, u kasnijim poslijepodnevnim i u petak, 22. lipnja, u jutarnjim satima, odnosno u subotu, 23. lipnja, tijekom cijeloga dana, očekuju se kolone i gust promet u smjeru Jadrana, a u ponedjeljak, 25. lipnja, u smjeru unutrašnjosti.

HAK navodi kako se kolone vozila očekuju najprije na graničnim prijelazima Macelj, Bregana, Goričan, Rupa, Pasjak, Kaštel i Plovanija te na autocestama A1, A6, A2, A3 i A4 i na prilaznim cestama prema obali.

Povremeno gust promet očekuje se u poslijepodnevnim i večernjim satima u nedjelju, 24. lipnja na autocesti A1, prilazima naplatnim kućicama u Lučkom i na A3, kod Ivanje Reke te na A2, Zagreb-Macelj, od Jankomira do Zaprešića i na naplati Trakošćan.

Povremeno, vrlo gust promet u tim satima osjetit će se i na državnim cestama kao što su Jadranska i Lička magistrala te Istarski ipsilon. Na Jadranskoj magistrali moguć je vrlo gust promet od Omiša do Kaštela, a na Ličkoj od Korenice do Karlovca. Na Ipsilonu je to potez od Buja do granice i od Pule do Vodnjana. Kao i od Makarske rivijere na dionici ceste Dubci-Šestanovac, odnosno prema autocesti A1.

Teretna vozila imaju zabranu i uoči Dana antifašističke borbe i Dana državnosti, u četvrtak, 21. lipnja, od 15 do 23 sati, u petak 22. lipnja, od 15 do 23 sata, odnosno u ponedjeljak, 25. lipnja, od 14 do 23 sata. Zabrana se odnosi na važnije državne ceste. Od 16. lipnja kreću i ljetne zabrane za teretna motorna vozila, najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona, subotom od 4 do 14 i nedjeljom od 12 do 23 sata.

Hina

 

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here