Početna Moj Zagreb Novosti U Zagrebu predstavljen prvi modul Zdravstvenog odgoja

U Zagrebu predstavljen prvi modul Zdravstvenog odgoja [Video]

Desetominutnom vježbom djeca nižih razreda zagrebačke Osnovne škole Matija Gubec predstavila su danas dio prvog modula Zdravstvenog odgoja “Živjeti zdravo”, koji osim za tjelesnu aktivnost uključuje smjernice za osobnu higijenu, pravilnu prehranu i mentalno zdravlje.

Učiteljica Renata Relić objasnila je na koji se način provodi zdravstveni odgoj u školi.


Kako bi se stvorile zdrave životne navike i sačuvalo zdravlje dobiveno rođenjem od danas će se u učionicama vježbati deset minuta, a djeca će biti normalno obučena jer je riječ o nezahtjevnim, ali efikasnim vježbama, rekla je Sanja Musić Milanović, članica Povjerenstva za Zdravstveni odgoj i suautorica 1. modula.

Još ovo polugodište doći će i do promjene školskog jelovnika kojima bi se izbacio vrh prehrambene piramide, šećeri i zasićene masne kiseline, najavila je Musić Milanović. Znamo da će biti otpora, ali potrebno je samo šest tjedana da se usvoje određene prehrambene navike, a promjene u vrtićima pokazuju da drukčiji jelovnik ne košta više od sadašnjeg, možda i nešto manje, dodala je.

Musić smatra važnim i da djeca jedu na početku školskog dana kako bi mogla normalno raditi, jer su istraživanja pokazala kako tek svako drugo dijete jede prije odlaska u školu, a prvi modul predviđa i da djeca, koja pohađaju nastavu u boravku, peru zube i u školi.

Kao pilot projekt u deset zagrebačkih osnovnih škola uvest će se vježbanje poligonskog tipa kao rješenje za škole koje nemaju dvorane ili uvjete za redovito vježbanje u njima. Poligon je dizajniran za učionicu, pet poligona osigurao je Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a pet Hrvatska olimpijska akademija – Hrvatski olimpijski odbor, a ubuduće bi ih, s obzirom na prihvatljive cijene, mogle nabavljati same škole. U kolovozu će se svim ravnateljima predstaviti rezultati tog projekta, te bi se moglo krenuti s primjenom u školama.

”Druga stvar koju danas predstavljamo je poligonski tip vježbanja, što je zapravo zamjena za postojeću dvoranu” izjavila je Musić Milanović i dodala kako je poligon dizajniran za učionice prosječne veličine od 30 kvadratnih metara, lako ga je sklopiti kao i pospremiti.

”Nikada se ne očekuje da će se svi uključiti već će to biti vrlo vjerojatno one dvije trećine” rekla je Musić Milanović i dodala: ”napravili smo poster, printani materijal i DVD pa nešto od toga će valjda i upaliti”.


Modul “Živjeti zdravo” najviše je zastupljen u razrednoj nastavi, ali se njegovi sadržaji protežu i u svim ostalim razredima. Osim što ukazuje na važnost zdrave prehrane i stjecanja pozitivnih navika osobne higijene kao preventive za pretilost i nezdravi način života, u dijelu posvećenom mentalnom zdravlju mladima se pomaže da razviju osjećaj vlastite vrijednosti, samopouzdanja i životnih vještina, od komunikacije do donošenja odluka.

Za prvi modul je napravljen edukativni materijal, brošura za učitelje razredne nastave i edukacijski paket s DVD-om, plakatima sa slikovnim prikazom vježbi i kratkim uputama.

Kako je cijela ova školska godina probna, puna primjena tog modula očekuje se od rujna.

Mia i Marko su komentirali program vježbanja u školi. ”Cijeli dan sjedimo u školi pa bi bilo korisno malo se i razgibati”, rekao je Marko.


www.infopunkt.tv

 

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here