Foto: PRESSNa konferenciji za medije koja je 18. lipnja održana u prostoru Hrvatske kuće Materina Priča najavljeno je svečano otvorenje jedinstvene izložbe „Petrykivski rospis“ koja predstavlja bogatu tradiciju Petrykivka slikarstva iz Ukrajine, a  u sklopu koje će u prostoru Hrvatske kuće već sljedećeg tjedna biti izložena značajna kolekcija izvornih ukrajinskih umjetnina.

„Posebno mi je drago da se Ukrajina u ovim teškim vremenima koja prolazi u Hrvatskoj s kojom je oduvijek njegovala prijateljske veze, predstavlja izložbom koja prikazuje svu ljepotu i tradiciju ukrajinske umjetničke baštine i specifične narodne umjetnosti koja potiče iz mjesta Petrykivka, a koja je također dobila i visoki status nematerijalne baštine UNESCO-a,“ naglasio je na konferenciji za medije Oleksandr Levčenko, veleposlanik  Ukrajine u Hrvatskoj.

Levčenko je najavio da će izložba ovog posebnog slikarstva koje je usko povezano s kozačkom kulturom s početka 18. stoljeća, nakon svečanog otvorenja 27. lipnja kojem će prisustvovati uzvanici i diplomatski kor u RH, zbog očekivano velikog zanimanja publike biti otvorena za građanstvo čak mjesec dana, od 28. lipnja pa sve do 27. srpnja  2014.

Izložba će biti otvorena u organizaciji Ukrajinskog veleposlanstva u RH, uz podršku Oleksandra Demetijenka, donatora izložbe, a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića.

Kao izaslanik gradonačelnika na press konferenciji sudjelovao je i Tedi Lušetić, zamjenik pročelnika  Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, dok je ispred Hrvatske kuće Materina priča koja je domaćin izložbe, govorila Petra Petričec, glasnogovornica Hrvatske kuće.

Primijenjeno slikarsko umijeće „Petrykivski rospis“, odnosno Petrykivsko slikarstvo, dobilo je ime po selu Petrykivka koje je utemeljio satnik kozačke vojske, a upravo su slikovita priroda, unikatni cvjetni ornamenti i slike iz života kozačkog doba u Ukrajini postali temelj Petrykivskog slikarstva. Od 18. stoljeća pa sve do sadašnjeg vremena, prelijepa priroda sela Petrykivka kontinuirano pruža slikarskim majstoricama nadahnuće da u posebno živim bojama utjelove lik majke prirode i ljepote Ukrajine.

Foto: PRESS

Klasični elementi koji prevladavaju u Petrykivka slikarstvu je divlje cvijeće, bobice i voće, ptice i ostale životinje, pri čemu svaki pojedini element posjeduje svoju simboliku. U ovom slikarstvu dominiraju jarke boje – crvena, zelena, žuta, plava i ružičasta, a u slikarskoj tehnici se tradicionalno koriste isključivo prirodne boje – pripremljene od trava, sokova biljaka i cvijeća.

Uz otvorenje izložbe  „Petrykivski rospis“, u Zagreb i Hrvatsku kuću će stići i dvije vrsne ukrajinske majstorice ove jedinstvene metode slikanja iz Petrykivke, koje će tijekom prva dva dana izložbe demonstrirati i samu metodu ovog dekoracijskog i unikatnog slikarstva.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here