Svoju prvu tvrtku, Tatjana Divjak, pokrenula je u uvjetima koje bi mnogi nazvali izrazito nepovoljnima.

Kao samohrana majka, pred kraj rata, bez kune u džepu! Iskusila je obje krajnosti i uspjela u oba pothvata. Danas je priznati life&business coach i na predstojećem eventu “Women in Adria” govorit će o vječnom pitanju, kako uspostaviti ravnotežu između privatnog i poslovnog života.

Profitiraj.hr: Što za vas znači event “Women in Adria”? Mislite li da su žene danas snažnije no ikad, kako su umrežene?

Tatjana Divjak: Mogućnost da ostvarimo osobni kontakt, licem-u-lice, stisnemo si ruku i pogledamo se u oči, danas je važniji nego ikada, jer sva ta tehnologija koju imamo na raspolaganju sve više stvara privid povezivanja, a zapravo smo često izolirani i osjećamo se odvojenima od ostatka svijeta. Ženama je ovakvo povezivanje, kojeg zovemo «networking», osobito važno, jer one u izravnom kontaktu njeguju svoju genetsku potrebu za druženjem, povezivanjem i komunikacijom u grupi, koja je važna za njihov osjećaj da su doživljene i da su drugima važne.

Profitiraj.hr: Tko je zapravo life coach?

Tatjana Divjak: Life coach je stručnjak koji putem strukturiranog razgovora klijentu pomaže da osvijesti i pronađe vlastita rješenja na putu prema uspješnijem/uspješnom životu. Najčešće je coach klijentima potreban kad su u nekoj krizi, kad imaju pred sobom životni izazov, no i onda kada žele više, iako nisu u «problemu»!

Mnogi ljudi ipak žele sami naći svoj put, kroz ulaganje vlastite energije i vremena te kroz samorazvoj ići u otkrivanje samih sebe i to je sasvim u redu. Lakše je ipak to učiniti uz nečiju pomoć, a često znam svojim klijentima reći i da su dvije glave pametnije od jedne, pa ne čudi da me mnigi klijenti kontaktiraju jer su sami pokušali, ali nisu došli do zadovoljavajućih rješenja, ili ih nisu ostvarili dovoljno brzo – sami.

Uz pomoć stručnjaka – na primjer coacha, napredak je lakši i brži, a vrijeme nam je često presudan faktor u rješavanju krizinih i izazovnih situacija.

I life coach mora stalno razvijate sebe, te investirati u stjecanje novih znanja i vještina, a to je i kod mene, kao i kod mojih klijenata, cjeloživotni proces. Svake godine pohađam neki od tečajeva, stječem nova znanja i s vlastitim rastom postajem i bolji coach. Samo osobe koje razvijaju sebe mogu kvalitetno facilitirati rast drugih. I sama preko i od svojih klijenata svakodnevno učim – o sebi!

Profitiraj.hr: Često napominjete Louise Hay kao jedan od svojih uzora. Koristite li njezine vježbe u radu sa svojim klijentima?

Tatjana Divjak: Svakom klijentu pristupam individualno, koristeći one alate koje će doživjeti prihvatljivima, bliskima. A tehnika ili alata je velik broj. Neki su moji klijenti skloniji “mentalnim” više nego “duhovnim” ili “emocionalnim” alatima, ali oni koji su otvoreni i za takav rad imaju iznimno dobre rezultate sa afirmacijama koje su temelj rada Louise Hay, no beskorisne bez adekvatnog, pozitivnog emocionalnog naboja i povjerenja da će rezultati doći! Često «na krilima» odlaze sa coachinga sa mnom, iako još nisu manifestirali željeno!

Profitiraj.hr: Kako radite sa svojim klijentima?

Sa klijentima radim individualni coaching, timski coaching, in-house radionice u malim grupama koristeći tehnike i alate koji će rezultirati promjenom obrazaca. Individualni rad se sastoji od razgovora tijekom termina jednom tjedno, u trajanju od 45 minuta, tijekom nekoliko mjeseci. Nakon upoznavanja kijentove situacije i otkrivanja “želja” i ciljeva, postavljamo program i radimo ga tako da i između termina klijent ima ponešto za obaviti pomoću zadataka koje dogovorimo, kako bi čitavo vrijeme bio angažiran i posvećen vlastitom rastu.

Profitiraj.hr: Kako ste započeli vlastiti posao?

Tatjana Divjak: Trenutna karijera i posao coacha, nije prva poduzetnička aktivnost koju sam realizirala. Prije bavljenja coachingom, deset sam godina imala vlastitu agenciju za tržišne komunikacije, te u jednom periodu imala 25 zaposlenika.

Ova je aktivnost je rezultat predivnog spoja – hobija koji je postao profesija, a pokrenula sam ga u idealnom trenutku i sa sredstvima koje sam imala od prodaje svoje agencije. Prvu poduzetničku aktivnost, odnosno tvrtku, pokrenula sam u sasvim različitim okolnostima od sadašnje, u uvjetima koje bi mnogi nazvali izrazito nepovoljnima: kao samohrana majka, pred kraj rata, bez kune u džepu! Iskusila sam, dakle, obje krajnosti i uspjela u oba pothvata, iako i u jednom i u drugom ima pregršt izazova, ali i predivnih trenutaka.

Profitiraj.hr: Što je važno u ženskom biznisu, pogotovo onom početničkom?

Tatjana Divjak: U svakom poduzetničkom pothvatu potrebno je prije svega imati ideju, ali i strast, jer bez ideje nećemo znati što želimo ostvariti, a bez strasti nećemo izdržati niti prvu prepreku, a njih uvijek ima.

Za ženu je, uz to, bitno da ima podršku okoline, jer u protivnom, a osobito ako kao jednu od svojih potreba ima i tu da stvori vlastitu obitelj, neće uspjeti ostvariti sve svoje potencijale. Često smo kao žene i majke, rastrgane između posla i obitelji ili poslovnog i privatnog života, i posustajemo – kada ne znamo zatražiti pomoć i ako ju nismo u stanju primiti od drugih, jer kad-tad istrošimo svoje rezervoare, a onda je naš život samo kopija sna s kojim smo krenule u neki posao, karijeru, pa i život sam. Upravo zato ćemo i na ovom druženju, u organizazciji WiA, napraviti baš to – osvijestiti što nam je važno, što nam je potrebno, te kako tražiti i primiti ruku pomoći. A uspjeh je onda neminovan!

O DOGAĐANJU:

Networking breakfast u organizaciji poslovnog branda za poduzetnice i korporativne žene Women in Adria održat će se 31.01.2012. na temu ‘Život i posao – gdje je ravnoteža?’. Networking breakfast održat će se u restoranu Bon Apetit u Heinzelovoj 62a s početkom u 8.30, a sastoji se od uvoda u temu i predavanja Tatjane Divjak te networkinga po kojem je Women in Adria postao prepoznatljiv brand. Događaj je namijenjen poduzetnicama, korporativnim ženama, onima na početku karijere, kao i ženama koje žele promijeniti karijeru te muškarcima koji ih podržavaju.

Profitiraj.hr medijski je pokrovitelj Women in Adria

Profitiraj.hr

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here