biciklTrojica biciklista, članova Biciklističkog kluba “Pedalinac”, koji su odlučili početkom slijedeće godine, točnije 4. siječnja 2014., iz Zagreba krenuti u Soči na put dugačak 2988 kilometara kako bi ondje stigli do početka Zimskih olimpijskih igara 2014., obavili su i posljednje pripreme.

Iskusni biciklisti Mladen Gaćeša, Marko Mitić i Tomislav Barbić do Rusije će voziti oko mjesec dana, a na dva kotača proći će kroz Srbiju, Rumunjsku, Moldovu i Ukrajinu.

Zagreb-Novi Sad-Bukurešt-Odesa-Sevastopolj-Kerch–Soči veliki su gradovi na putu njihove zimsko-biciklističke avanture koju planiraju završiti 7. veljače 2014. u Sočiju.

To nije njihovo prvo veliko putovanje. Mladen Gaćeša i Marko Mitić biciklom su išli i na Olimpijske igre u Peking 2008., kad su “prepedalirali” 12.000 kilometara, a zajedno sa Tomislavom Barbićem u grupi od 17 biciklista i na Olimpijske igre u London 2012. u koji su “upedalirali” nakon prijeđenih 3.000 kilometara.

Kroz ta dva velika projekta “Biciklom na Olimpijske igre u Peking 2008”. i prošlogodišnjeg projekta “Biciklom na Olimpijske igre u London 2012”, Biciklistički klub “Pedalinac” i njegovi članovi, na poseban su način predstavili Republiku Hrvatsku i Grad Zagreb, a sada nastavljaju s promicanjem kulture vožnje bicikla u sportskom, a posebno u svakodnevnom životu novim projektom “Biciklom na Zimske olimpijske igre u Soči 2014”.

“Zimske Olimpijske igre u Sočiju i novi projekt Biciklom na Zimske olimpijske igre u Soči 2014. su ne samo novi sportski i biciklistički izazov, već na neki način i tradicija kojom BK Pedalinac promiče duh olimpizma”, kazao nam je član “pedalinac” Mladen Gaćeša, idejni začetnik biciklističkih putovanja u Peking, London, Soči…

Članovi kluba su u većem dijelu sami financirali biciklističke projekte, zadnji s oko 230 tisuća kuna, što je oko 80 posto cijelokupnog potrebnog iznosa.

“Naredne projekte ćemo i dalje pokušati sufinacirati u većoj mjeri sami, no ipak odlučili smo se govoriti o projektu, promicati njegove vrijednosti i zatražiti financijsku pomoć od onih tvrtki koje prepoznaju naš pozitivan stav i imaju mogućnost pomoći sukladno teškim recesijskim vremenima”, kazao je Gaćeša.

Naglasio je da su za taj zahtjevni i zanimljivi poduhvat dobili podršku niza važnih političkih i sportskih institucija među kojima i od čelnika krovne hrvatske sportske organizacije Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatka Mateše koji je bicikliste i u Pekingu i u Londonu primio u hrvatskim olimpijskim kućama.

“Nadamo se da će imati priliku to učiniti i u Sočiju”, dodao je Gaćeša.

Projekt “Biciklom na Zimske olimpijske igre u Soči” imat će i značajnu medijsku podršku u Hrvatskoj i drugim zemljama kroz koje će biciklisti proći, a već sada su u kontaktu s ruskim i ukrajinskim izdavačima koji su pokazali interes za njihov sportski projekt.

(Hina)

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here