Nakon najboljih domaćih stranih filmova i serija koji su snimani u Zagrebu, na red su došle i strane produkcije snimane u našem glavnom gradu. Zahvaljujući „zlatnoj eri“ Jadran filma u sedamdesetima i osamdesetima kada je prozvan „europskim Hollywoodom“, u Zagrebu su snimani mnogi filmovi međunarodne koprodukcije. Čak i neki nagrađeni Oscarima.

1.Proces (The Trial/Le Proces), Francuska,1962.
IMDb: 7,8
Orson Welles – jedan od najvećih filmskih redatelja svih vremena (po međunarodnim kritičarima njegov Građanin Kane i danas se smatra jednim od najboljih svjetskih filmova) u Zagrebu je snimio dio ekranizacije poznatog Kafkinog Procesa. Uz Zagrebački velesajam i Vukovarsku ulicu, jedna od najpoznatijih scena kultnog filma, ona završna, kada službenik Josef K. (Anthony Perkins) završava svoje paranoidno putovanje, po prvi put je u stranom filmu ovjekovječila Zagrebačku katedralu.

2.Guslač na krovu (Fiddler on the Roof), USA,1971.
IMDb: 8,0
Filmska adaptacija poznatog brodvejskog mjuzikla smatra se jednim od najboljih ostvarenja koje je prebačeno s kazališnih dasaka na film. Guslač na krovu je osvojio 3 Oscara u tehničkim kategorijama, a bio je i nominiran za najbolji film te najbolju mušku glavnu ulogu (Topol). Uz eksterijere koji su snimani na velikom izgrađenom filmskom setu u blizini Male Gorice, jedna scena u drugoj polovici filma snimana je na Katarininom trgu na Gornjem gradu koji je u filmu predstavljao St. Petersburg.

3.Limeni bubanj (The Tin Drum/Die Blechtrommel) , Njemačka, 1979.
IMDb: 7,6
Filmska adaptacija romana nobelovca Guntera Grassa pod palicom poznatog njemačkog redatelja Volkera Schlöndorffa nagrađena je Oscarom za najbolji strani film i Zlatnom palmom na Filmskom festivalu u Cannesu. U ratnoj sagi s elementima crne komedije o buđenju nacizma, scena povijesnog sukoba „Obrane Poljske pošte u Gdanjsku“ koja se smatra prvom bitkom u Drugom svjetskom ratu na europskom teritoriju, snimana je na Črnomercu ispred Rudolfovih kasarni.

4.Sofijin izbor (Sophie’s Choice), UK, 1982.
IMDb: 7,7
Sofijin izbor je još jedan oscarovski film sniman u Zagrebu za koji je Meryl Streep dobila Oscara za najbolju žensku rolu, uz još četiri druge nominacije. Film poznatog redatelja Alana J.Pakule s Meryl Streep kao poljskom emigranticom koja u poznatoj potresnoj sceni mora od svoje dvoje djece izabrati jedno koje će poslati u smrt, a jedno koje će spasiti, sniman je kod Samobora (dvorac Reiser), a Zagreb je „glumio“ Varšavu u scenama kod Kamenitih vrata, Cvjetnog trga i Oktogona.

5.Vjetrovi rata (The Winds of War), USA, 1983.
IMDb: 8,2
Poznatom ratnom TV mini-serijom Vjetrovi rata iz 1983. i nastavkom Rat i sjećanja (1988.) Jadran film je nastavio zlatni niz u osamdesetima , a Zagreb se potvrdio kao odličan supstitut za Berlin, Varšavu, Ženevu, Zurich, Pariz i ostale europske gradove. Saga o WW2 s Robert Mitchumom i Ali MacGraw, snimana je na glavnom trgu, kod Esplanade, u Gradskoj kavani, Mimari, Klovićevim, Gornjem gradu, Medulićevoj, Savskoj, Zrinjevcu, Oktogonu, Mirogoju, bivšoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici…

 

6.Mussolini: Neispričana priča (Mussolini: The Untold Story), USA, 1985.
IMDb: 7,4
TV mini-serija prema memoarima Mussolinijevog sina prati uspon i pad talijanskog fašističkog diktatora poznatog pod nazivom Duce. Zbog prepirki oko činjenice da je serija snimana u državi koja je pretrpjela stradanja od Duceovih fašista, serija nije nikad prikazana u bivšoj državi. Serija je gotovo u cijelosti snimana u Hrvatskoj, a osim Istre, Splita i drugih mjesta, u Zagrebu je snimano na Zapadnom kolodvoru, Mimari, ispred Katedrale, unutar i ispred bivše Nacionalne i sveučilišne knjižnice…

7.Božji oklop (Armour of God/Lung Hing Foo Dai), Hong Kong, 1986.
IMDb: 7,1
Najpoznatiji akcijski film snimljen u Zagrebu postigao je veliki uspjeh zahvaljujući glavnom glumcu, režiseru i majstoru borilačkih vještina Jackie Chanu koji je bez kaskadera snimao sve opasne scene. Jedna ga je skupo koštala kada mu je nakon pada s visine napukla lubanja i kirurzi su mu jedva spasili život. Legendarne scene automobilske jurnjave snimane su u Zagrebu. Uz najpoznatiju scenu na Dolcu kada motocikli lete zrakom, scena potjere snimana je na Gornjem gradu i kod Mosta slobode.

8.Dvanaest Žigosanih: Fatalna misija (The Dirty Dozen: The Fatal Mission), USA, 1988.
IMDb: 5,2
U trećem(Smrtonosna misija, 1987.) i četvrtom (Fatalna misija,1988.) TV nastavku kultnog ratnog filma Robert Aldricha Dvanaest žigosanih iz 1967. koji su snimani u Zagrebu, od originalne postave pojavljuju se samo Ernest Borgnine (Gen. Worden) i Telly Savalas (kao novi lik Maj. Wright). Filmovi su snimani u Samoboru, te dvorcu Brezovica, a od zagrebačkih lokacija pojavljuju se Skalinska i Katedrala kao Liverpool, bivša Nacionalna i sveučilišna knjižnica kao London, Gliptoteka…

9.Žena mušketir (La Femme Musketeer), USA, 2004.
IMDb: 5,7
Prva malo veća produkcija koja se snimala u Hrvatskoj nakon rata bila je američka TV mini-serija u dva nastavka pod nazivom Žena mušketir. Kostimirana priča o mušketirima i dami koja im se pridružuje ima solidnu glumačku ekipu u kojoj su Gerard Depardieu, Michael York, Nastassja Kinski i naše snage poput Kristine Krepele i Zrinke Cvitešić. Osim unutrašnjosti Istre gdje je snimano više od mjesec dana, neke scene su odrađene u Zagrebu, točnije na fotogeničnom groblju Mirogoj.

10.Lov u Bosni (The Hunting Party), USA, 2007.
IMDb: 6,9
Najjači naslov koji je nakon rata djelomično sniman u Hrvatskoj je američki film Lov u Bosni, akcijska avantura o neslužbenoj misiji hvatanja poznatog ratnog zločinca. Usprkos dobroj glumačkoj postavi (slavni Richard Gere, Terrence Howard plus naš Ljubomir Kerekeš), film je ispao pomalo naivan i nije postigao uspjeh. Uz Karlovac, Dugu Resu, Vojnić, okolicu Samobora i Žumberak, snimano je i na Medvednici, točnije na Sljemenskoj cesti koja je dobro poslužila za scene natjeravanja po brdima.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here