Početna Izbor Top 10 najpoznatijih domaćih filmova i serija snimanih u Zagrebu

Top 10 najpoznatijih domaćih filmova i serija snimanih u Zagrebu

Uz Smogovce koji se subotom ponovo prikazuju na nacionalnoj televiziji i Tko pjeva zlo ne misli za koju se predstavu nastalu po istoimenom filmu u nacionalnom kazalištu traži karta više, u Zagrebu su snimani još neki poznati domaći filmovi i serije.

1.Imam dvije mame i dva tate, 1968.

IMDb: 7,4
Golikov film, koji ima dosta poveznica s poznatijim Tko pjeva zlo ne misli snimljenim dvije godine kasnije (pripovijedanje iz dječjeg kuta, prikaz svakodnevnog zagrebačkog života, sukob stavova, humor, Relja Bašić i Mira Uremović u glavnim ulogama), uvjerljivo prikazuje urbani Zagreb šezdesetih godina prošlog stoljeća. Naravno, eksterijeri su snimani na mnogim prepoznatljivim zagrebačkim lokacijama poput Džamije, Šalate, Maksimira, Zvijezde, Račkoga, Draškovićeve, Mesničke…

2.Tko pjeva zlo ne misli, 1970.

IMDb: 8,6
Golikov najpoznatiji film koji je od hrvatskih filmskih kritičara službeno proglašen najboljim domaćim filmom u povijesti i film koji je proglašen najzagrebačkijim filmom ikad, nije potrebno posebno predstavljati. Priča smještena u sredinu tridesetih godina 20. stoljeća uz odlično složene likove, prekrasne glumce, režiju i glazbu, u glavnu rolu smješta atmosferu Zagreba i vječne kadrove dvorišta u Basaričekovoj, Markovog trga, Ćirilometodske, Katarininog trga, Zrinjevca, Maksimira, kupališta na Savi i Samobora.

3.Smogovci, 1982.

IMDb: 8,9
Legendarna serija Smogovci nastala po romanima Hrvoja Hitreca prati doživljaje neobične obitelji Vragec iz Naselka i obilježila je djetinjstvo generacija iz osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća. Vrageci, Nosonja, Crni Džek, Dado, Dunja, Flek i ostali poznati likovi dječje serije koju gledaju i odrasli, ušli su hrvatsku popularnu kulturu sa zagrebačkog asfalta Peščenice, Kvatrića, Maksimira, Kranjčevićeve, Hrelića, Šalate, glavnog trga, željezničkog, Gornjeg grada, Sljemena i ostalih poznatih lokacija snimanja.

4.Lažeš, Melita, 1983.

IMDb: 8,5
Dječja televizijska serija Lažeš, Melita nastala po romanu Ivana Kušana prati doživljaje djevojčice koja lažima obogaćuje svakodnevan život male obitelji (mama, tata, brat, kućni ljubimci) i njihove okoline. Serija je proslavila dječju glumicu Goranu Stepanić koja je u isto vrijeme glumila Marinu u Smogovcima. Pet epizoda od 30 minuta pretežno je snimano u interijerima, ali u seriji se pojavljuju i poznati kadrovi Zagreba poput tramvaja, glavnog trga, Glavnog željezničkog kolodvora i ulica poput Gajeve i Ilice.

5.Glembajevi, 1988.

IMDb: 7,8
Vrdoljakova filmska adaptacija poznate Krležine drame Gospoda Glembayevi priča je o padu aristokratske obitelji Glembay na početku 20. stoljeća. Mustafa Nadarević kao Leone Glembay i Ena Begović kao barunica Castelli ostvarili su ponajbolje role u karijeri, a film je sniman na mnogim zagrebačkim lokacijama poput arkada na Mirogoju, Hrvatskog instituta za povijest na Gornjem gradu (prepoznatljiva željezna ograda), parka Maksimir, muzeja Mimara, Umjetničkog paviljona i prolaza Oktogon.

 

6.Fine mrtve djevojke, 2002.

IMDb: 7,3
Kontroverzni film koji je dobio Zlatnu arenu za najbolji film i režiju, govori o istospolnoj ljubavi dvije djevojke u poraću Domovinskog rata u Zagrebu koje iznajme jeftin stan u sumnjivom okruženju sa susjedima iz pakla. Sumorna atmosfera završetka rata i malograđanština ljudi s društvenog dna, dobiva snagu iz scenografije derutnih zgrada pored pruge u blizini Zapadnog kolodvora (Jagićeva). Old school kafić iza prve kuće u kojem je snimano par scena ne postoji više, ali zgrade su još uvijek tamo.

7.Duga mračna noć, 2004.

IMDb: 7,8
Vrdoljakov poznati film i TV serija s kremom hrvatskih glumaca, ratna je saga o ideologijama koje su utjecale na poštenog malog seoskog čovjeka prije, za vrijeme i poslije Drugog svjetskog rata. Goran Višnjić i Mustafa Nadarević briljiraju u oprečnim ulogama sa sličnom sudbinom, Katarina Bistrović-Darvaš je odigrala ulogu karijere (zasad), a film je osim lokacija u Slavoniji, oko Karlovca i Kloštar Ivanića sniman u Zagrebu, točnije u Dubravi i staroj vojnoj bolnici u Vlaškoj koja je česta lokacija snimanja eksterijera povezane tematike.

8.Bitange i princeze, 2005.

IMDb: 8,5
Humoristična serija Gorana Kulenovića koja se fura na američku seriju Friends, prati doživljaje pet prijatelja koji žive stan do stana i ima naglašen zagrebački štih u spiki i temama. To je posebno izraženo kod Roberta Robija Kumerlea (Rene Bitorajac), karikaturalno preforsiranog dečka iz Dubrave i Irene Grobnik (Mila Elegović), klasične zagrebačke puce – bivše manekenke . Serija je većinom snimana u studiju, a eksterijeri po cijelom Zagrebu – Zvijezda, Dubrava, Cibona, Maksimir, Tomićeva, Novi Zagreb, Medvednica…

9.Pjevajte nešto ljubavno, 2007.

IMDb: 7,7
Kulenovićev film o četiri prijatelja iz zagrebačkog kvartovskog rock banda prava je domaća priča o borbi dobra i zla (uz prvu veću ulogu Ivana Hercega i Ivana Glowatzkog). S jedne strane pošteni dečki iz ulice koji sviranjem po svadbama prikupljaju lovu za album, s druge strane pokvareni nasilni policajac i njegova klika. Eksterijeri su snimani na klasičnim zagrebačkim lokacijama poput nedjeljnog sajma antikviteta na Britancu, muzeju Mimara, KSET-u, Kačićevoj, Teslinoj, ulicama oko Martićeve…

10.Metastaze, 2009.

IMDb: 7,8
Hrvatski Trainspotting brutalna je priča o četiri problematična frenda iz kvarta (nasilnik, bivši narkoman, narkoman i pijanica) čiji se život kreće oko nasilja, cuge, besmislenih druženja i pokušaja nelegalne zarade. Film su obilježile maestralne uloge Bitorajca, Dijaka, Roberta Ugrine i Rushaidata, kao i lik Krpe čije su replike ušle u svakodnevni kolokvijalni govor i zezanciju. Film je naravno sniman na originalnim lokacijama zagrebačkog asfalta poput Tkalče, stadiona Maksimir, Novog Zagreba, predgrađa, Medvedgrada…

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here