Početna Moj Zagreb Novosti Svjetski umjetnici slikaju kavom i čokoladom u Zagrebu

Svjetski umjetnici slikaju kavom i čokoladom u Zagrebu

Foto: PRESSFestival kave i čokolade ZAGREB COFFEE & CHOCOFEST koji je jučer otvorio svoja vrata, u skladu s mjestom svoga održavanja – zgradom Hrvatskog društva likovnih umjetnika, stavlja jak naglasak na umjetnosti koje su tematski ili materijalom vezane za kavu i čokoladu. Stoga su i atrakcije Festivala svjetski poznati umjetnici – Karen Eland, talentirana slikarica iz SAD-a, među prvimaje  u svijetu počela slikati kavom i čokoladom, a Saimir Strati albanski slikar, jedan je od najpoznatijih svjetskih umjetnika iz područja tehnike mozaika. Svojim neobičnim mozaicima grandioznih dimenzija šokira umjetnički svijet i osvaja Guinessova priznanja za svjetske rekorde. Oboje umjetnika izlažu svoje radove po cijelome svijetu, a na Festivalu će Eland uživo slikati kavom i čokoladom, a Strati raditi mozaike od zrna različitih vrsta kave. Program Zagreb Coffee & Chocofesta pogledajte na stranici www.zagreb-coffee-chocofest.com ili Facebook stranici festivala.

Saimir Strati jedan je od najpoznatijih svjetskih umjetnika iz područja tehnike mozaika koji je ujedno i slikar. Stvorio je neke od najoriginalnijih i najimpresivnijih mozaika u povijesti, za koja je osvojio sedam Guinnessovih rekorda te stekao međunarodnu slavu. Za svoje mozaike koristi neobične materijale poput umjetnih noktiju, čačkalica, vijaka, ljuski jajeta, školjki, CD-a, zrna kave, grah, porculan i ogledala. Svijet umjetnosti šokirao je 2006. godine svojim gigantskim mozaikom – portretom Leonarda da Vincija od umjetnih noktiju.

24 dana i 500,000 komada noktiju bilo mu je dovoljno da ga napravi i dobije svog prvog Guinnessa. Najveći mozaik od čačkalica na svijetu napravio je 2007. godine. Za ovo djelo od 1,5 milijuna čačkalica dimenzija 4×2 m, trebalo mu je 13 sati dnevno u 40 dana, a koristio je različite vrste drveta i različitih dužinu kako bi dobio dubinu. Najveći mozaik od plutenih čepova napravio je. 2008. godine. Upotrijebio je 229.764 čepa za mozaik dimenzija 13 x 7 m, a predstavljao je homage životu na Mediteranu.

Za mozaik „Jedan svijet, jedna obitelj, jedna kava“ u kojem pet likova predstavlja pet kontinenata koristio je milijun zrna kave, a ima 25m2 i teži 140 kg. Djela mu se nalaze u Muzeju Arizone i privatnoj kolekciji Jima Bellushija u Kaliforniji, SAD; u Start Metro Gallery, u Dubaiju, Bakuu (Azerbejdžan), Salonu Nacionalnog kazališta, Međunarodnom centru za kulturu u Tirani i dr.

Karen Eland je talentirana slikarica iz SAD-a koja koristi espresso kavu i čokoladu za slikanje! Počela je njima slikati 1998. godine kao studentica u lokalnom kafiću u Tulsi (Oklahoma), vježbajući skice za Akademiju likovnih umjetnosti na kojoj je studirala. Promatrajući kapljice omiljenog napitka koje bi se prosule po papiru došla je na ideju da počne slikati kavom. Njezina forma Coffee art sofisticirana je tehnika slikanja vodom i espressom kojom preslikava neka od najpoznatijih djela likovne umjetnosti (Djevojka sa bisernom naušnicom, Mona Lisa, Posljednja večera, itd.).

Karen slika i čokoladom – onom tekućom ali i ‘običnom’ jestivom pločicom koju koristi kao pastele) te je zvijezda Internet portala i TV show programa. Za slike joj treba od nekoliko sati do nekoliko mjeseci, a cijene dosežu od US$ 50 za manje do najskupljeg murala dugog sedam metara čija je cijena bila US $20,000. Izlagala je u Londonu, Hong Kongu, Dubaiju, Seoulu, Ukrajini, brojnim gradovima u SAD te dakako – najviše u caffeeima i hotelima.

‘Coffee art je doista univerzalna forma. Zahtijeva osjećajan i pažljiv dodir kistom. Poštujući dubinu klasičnih djela, kreacija novih moguća je jedino kroz polagan i sofisticiran proces nanošenja espressa točke po točku.’, navodi ova zanimljiva umjetnica koja će se na Festivalu predstaviti izložbom svojih radova te uživo slikati kavom i čokoladom.

Zagreb Coffee & Chocofest najslađi je festival u Zagrebu, Hrvatskoj i šire! Od 6.-9. veljače zgrada HDLU-a na Trgu žrtava fašizma postaje pravi raj za ljubitelja kave i čokolade! Kušajte vrhunske čokolade i kave, zabavite se uz brojne gastro radionice, show cooking, korisna predavanja i dr. Atrakcija Festivala su svjetski poznati umjetnici! Karen Eland, slikarica iz SAD-a, slika kavom i čokoladom uživo te izlaže svoje radove, a sedmerostruki Guinessov rekorder u izradi velikih mozaika, Saimir Strati radi mozaike od zrna različite kave! Probajte egzotične čokolade i praline od čvaraka, s pršutom, vinom, maslinovim uljem ili sirove! Vrhunski hrvatski baristi pokazat će svoje umijeće latte arta – ukrašavanje kava i koktela… U subotu, 8. veljače zabavite se na koncertu Africa, Coffee & Choco Sensations a djecu držite pod kontrolom u nedjelju, 9. veljače, na Dječjem čoko danu! Ulaz je besplatan, ali je osmijeh obvezan! Na ulazu, a i na izlazu.

Više informacija potražite na stranici www.zagreb-coffee-chocofest.com ili Facebook stranici festivala.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here