Početna Moj Zagreb Kvartovi Svjetski dan mozga obilježava se 27. srpnja na Kvaternikovom trgu!

Svjetski dan mozga obilježava se 27. srpnja na Kvaternikovom trgu!

Foto: ThinkstockU nedjelju, 27. srpnja 2014. uoči Svjetskog dana mozga (22. srpnja) na Kvaternikovom trgu u Zagrebu od 9 do 12 sati organizira se javnozdravstvena akcija obilježavanja Svjetskog dana mozga u znaku provođenja programa obilježavanja Europske godine mozga.

Hrvatsko društvo za prevenciju moždanog udara (HDPMU) u suradnjii sa Zagrebačkom zakladom za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti, Zagrebačkim institutom za kulturu zdravlja, Udrugom narodnog zdravlja Andrija Štampar, Udrugom za neuropsihijatriju, Hrvatskim društvom mladih liječnika Hrvatskog liječničkog zbora te Studentskim zborom Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dana 27. srpnja 2014. (nedjelja), uoči Svjetskog dana mozga (22. srpnja) organizira na Kvaternikovom trgu u Zagrebu od 9 do 12 sati javnozdravstvenu akciju obilježavanja Svjetskog dana mozga u znaku provođenja programa obilježavanja Europske godine mozga.

Cilj javne akcije je obilježiti Svjetski dan mozga koji se po prvi puta slavi ove godine, a  odredila ga je Svjetska neurološka organizacija (World Federation of Neurology – WFN) prema datumu svoga osnutka. HDPMU za svoj primarni cilj ima potaknuti i kreirati značajni utjecaj na trenutni način razmišljanja o mozgu i samu percepciju njegovog djelovanja te ukazati na činjenicu da su najčešće bolesti mozga preventabilne. Tako će se primjerice za trajanje akcije provoditi mjerenje čimbenika rizika od moždanog udara poput krvnog tlaka i šećera u krvi.

U svijetu, poglavito u Europi, bolesti mozga tumače se kao ozbiljna prijetnja javnog zdravstva, pa se tako procjenjuje da oko 35 % sveukupnih troškova i opterećenja za društvo iziskuju upravo bolesti mozga u odnosu na sve druge bolesti. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku iz 2012. godine u  Hrvatskoj je skupina cirkulacijskih bolesti prvi uzrok smrtnosti od kojih je 2011. godine umrlo 25.631 osoba od ukupno 51.019 umrlih. U gradu Zagrebu je iste te godine umrlo 8 396 osoba od čega je od bolesti cirkulacijskog sustava umrlo njih 4.125, od toga je 1.015 osoba umrlo od moždanog udara. Bolesti cirkulacijskog sustava su prve po učestalosti uzroka hospitalizacije dok pojedinačno gledano, prema skupinama bolesti, moždani udar u skupini cirkulacijskih bolesti zauzima drugo mjesto. Dakle, moždani udar je drugi uzrok smrtnosti u Hrvatskoj, treći uzrok smrtnosti u zemljama zapadne Europe, a prvi uzrok invaliditeta u svijetu i kod nas, te vodeći uzrok demencije. Stoga možemo reći da moždani udar nije samo medicinski, već i veliki socioekonomski problem.

Zajedničkim djelovanjem i suradnjom u provedbi aktivnosti obilježavanja Svjetskog dana mozga možemo utjecati na stvaranje i razvoj zdravijeg, sretnijeg i produktivnijeg društva.

 

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here