Početna Moj Zagreb Kvartovi Šetnja Basaričekovom ulicom

Šetnja Basaričekovom ulicom

Foto: Ivan BrnčićSerbus.

Tražim i gledam kaj bih vam mogao zanimljivog o gradu pisati. Tolko je tema da se teško odlučiti koja bi vam bila najzanimljivija. Evo jedne za koju možda ne znate.

Znate li ko je bil Đuro Basariček? Đuro je bil hrvatski političar koji je ubijen u atentatu u beogradskoj Narodnoj skupštini 20. lipnja 1928. godine. Onom istom atentatu kada je ubijen Pavle Radić, a smrtno ranjen Stjepan Radić. No, iako ovaj tekst nije namijenjen politici, moral sam dati malo uvoda da znate kam Đuru smjestiti.

Po Đuri Basaričeku na Griču jedna je ulica dobila ime – znamo ju kao Basaričekova. Uzel sam tu ulicu jer sam primjetil da dost ljudi ne zna kaj se u njoj “skriva”. Pa krenimo redom.

Kad dođete na Gornji grad i stanete između crkve sv. Marka i zgrade Sabora, te pogledate prema sjeveru, vidite ispred sebe ulicu – e to vam je Basaričekova. Ona spaja Trg sv. Marka i Demetrovu ulicu. Paralelna je s Opatičkom i Mletačkom. I ovo sam napisal jer su me neki tražili orijentacijski da im kažem di se ta ulica nalazi, pa reko ak se još neko pita di je, da objasnim.

Iako su mnogi prošli tom ulicom, nisu primijetili interesantan detalj na koji bi vam rad skrenul pozornost. Na svim pločicama za kućne brojeve stoji Basaričkova (umjesto Basaričekova).

Foto: Ivan Brnčić

Prije se Basaričekova zvala Pivarska jer je tu na broju 4 bila otvorena prva pivnica u gradu. U njoj se od sredine 17. stoljeća, otprilike od 1650. godine,  točila i proizvodila piva. Na toj kući stoji i spomen-ploča na pivovaru.

Dvije zanimljivosti iz Basaričekove su vezane za jedan od najboljih (ak ne i najbolji) hrvatskih filmova – „Tko pjeva zlo ne misli“. U dvorištu kućnog broja 11 snimao se taj kultni film (ak nekog zanima slobodno more zaviriti u dvorište).

Foto: Ivan Brnčić

Na kućnom broju 9 stoji i radi najstariji kafić (birtija) u gradu – “Pod starim krovovima” gde vam sviraju zagrebačke pjesme dok ispijate kavicu. Birtija je otvorena još daleke 1830. i popularno se zove “Starci” ili “Žnidaršić” – zbog filma je dobil to ime jer su u toj birtiji Šafranek i Fulir ispijali gemište (sjećate se rečenice: “Perica, idi k Žnidaršiću po jednu litricu”).

Foto: Ivan Brnčić

Nedavno ste se u toj birtiji mogli družiti sa glumcima iz gore spomenutog filma jer je bila organizirana “Večer filma Tko pjeva zlo ne misli”, gdje su osobno prisustvovali Ana Šafranek (Mirjana Bohanec), Gospon Fulir (Relja Bašić) i Željko Senečić (scenograf).

Ima još interesantnih detalja o Basaričekovoj ulici koje je zgodno znati: na broju 22 nalazi se palača obitelji Jelačić, a  na broju 24  kuća građena za Vladimira Akra (on je izgradil tvornicu alkohola – danas poznatu kao Badel 1862, i bil je jedan od osnivača Zagrebačke burze). Ta je kuća 70-ih godina, preuređena za kolekcionara Antu Topić Mimaru, a danas vam je tamo Društvo hrvatskih pisaca.

I time smo došli do kraja šetnje Basaričekovom ulicom. Nadam se da su vam se dopale ove zanimljivosti i da bute prošli i pogledali sve kaj sam spomenuo.

Ivan Brnčić

2 Komentari

  1. Na broju 22 ima i galerija poznatog slikara hrvatske naive u palači Jelačić,kad već opisujete ulicu u kojoj nema stotinu znamenitosti bilo bi u redu da spomenete apsolutno sve,a ovako nešto nije u istoj kategoriji kao recimo pošta.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here