Početna Izbor Scenografija horor filmova u Muzeju bolnice Vrapče destigmatizira psihičke bolesnike

Scenografija horor filmova u Muzeju bolnice Vrapče destigmatizira psihičke bolesnike

Najstarija i najveća psihijatrijska ustanova u Hrvatskoj – Klinika za psihijatriju Vrapče otvorena 1879. godine (11 bolničkih odjela s oko 750 kreveta, 700 zaposlenih, 8000 pacijenata godišnje) 2014. godine otvorila je povijesni dio Muzeja bolnice Vrapče koji osim u Noći muzeja možete uz obaveznu prethodnu najavu posjetiti radnim danom od 14h do 15h. Tako da nema brige ako u Noći muzeja niste stigli do „žute kuće“ u Vrapču i ako radnim danom u rano popodne možete odvojiti vrijeme za edukativni posjet ustanovi koja se spominje po tiho.

I da istina, prvi dojam, od samog ulaska kroz scary old school kapiju, pa prolaskom puteljcima širokim prostorom između zgrada pored stvarnih bolesnika u pidžamama koji obično puše ispred odjela, teški je horor (pogotovo po mraku Noći muzeja).

Horor se nastavlja ulaskom u povijesni dio muzeja koji prikazuje razvoj psihijatrije i metoda liječenja. U prvoj prostoriji se nalazi replika stare prijemne ordinacije (sa starim „Dr. Mengele instrumentima“) i dijagnozama bolesnika. Nastavlja se krevetom – kavezom sa zaštitnom mrežom (koji se više ne koristi), zastrašujućim povijesnim fotkama bolesnika u luđačkim košuljama i krevetima s po dva pacijenta (iz vremena iza WW2 kada je dnevni broj pacijenata bio do čak 1753 ljudi), remenjem za vezanje, sobom za izolaciju obloženu mekanim materijalom protiv samoozljeđivanja, uređajem za elektrošokove i bolničkom ljekarnom iz nekih davnih vremena. I tu prestaju klišeji i priča se okreće prema pacijentima s duševnim poremećajima koji trebaju pomoć i razumijevanje u svom liječenju.

Pacijenti koji u sklopu radne terapije raznih radionica mogu izrađivati razne predmete i umjetnički se izražavati. To se najbolje može vidjeti u Župićevom muzeju (nazvanom po psihijatru Stanislavu Župiću koji je prvi počeo skupljati radove bolesnika i prvi je pokrenuo priču oko formalnog osnutka muzeja 1954. godine) otvoren prije 2 godine koji se nalazi dislociran od povijesnog dijela muzeja, ali ga nije problem naći. Tamo se nalazi zbirka najboljih radova likovnog stvaranja bolesnika bolnice Vrapče kroz povijest, kao i velika zbirka Marije Novaković na katu (najplodnija slikarica s 4 samostalne izložbe liječena u ustanovi punih 28 godina).

Na trećoj poziciji unutar velikog kompleksa bolnice nalazi se Galerija Slave Raškaj otvorena prije 2 godine (nazvana prema poznatoj hrvatskoj slikarici koja je liječena u zavodu 4 godine gdje je 1906. godine i umrla) koja se koristi kao radionica i izložbeni prostor današnjih pacijenata bolnice. Uz dvije spomenute slikarice najpoznatiji bolesnici Vrapča bili su književnici Ante Kovačić i Augustin Harambašić, te pjesnik Vladimir Vidrić koji su svi preminuli u bolnici. Tri kulturna postava u kompleksu bolnice koja još uvijek izaziva trnce i okretanje glave na sam spomen, zaslužuju sve pohvale i podršku u daljnjem radu. Bar posjet u sljedećoj Noći muzeja za godinu dana.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here