Početna Izbor Savršeno zagrebačko Valentinovo u Donjem gradu u 10 koraka

Savršeno zagrebačko Valentinovo u Donjem gradu u 10 koraka

Prošle dvije godine insajderska preporuka za romantično zagrebačko Valentinovo vodila je na Gornji grad (koji je dušu dao za ljubavne šetnje u dvoje), a ove godine idemo tragom niza trgova/parkova u Donjem gradu – Lenucijevom potkovom! Slijed od 7 trgova plus Botanički vrt obećava šetnju pored mnogih reprezentativnih zgrada i palača s prijelaza 19. u 20. stoljeće uz mnogo zelenila (kako i priliči drugom nazivu – Zelena potkova).

1.Kupnja ruže na Cvjetnom trgu

Nakon što ste već pripremili poklon (ako slučajno niste, mali dućani zagrebačkih obrtnika velika su preporuka), čestitku (ako slučajno niste, list papira, bijela kuverta i par iskrenih riječi iz glave velika su preporuka) i napravili rezervaciju za večeru koji slijedi nakon insajderske šetnje (ako slučajno niste, u velikom ste problemu, oni najpoznatiji restači su većinom već zabezicirani), ostaje vam još kupnja ruže, gdje drugdje nego, na Cvjetnom trgu. Naši cvjećari s Cvjetnog uz osmijeh i najmirisnije ruže znaju udijeliti i koji zadnji ljubavni savjet prije šetnje u dvoje.

2.Čvenk na glavnom trgu

Gdje drugdje nego ispod sata (iako će biti gužva) koji održava gospodin Lebarović iz Maksimirske. Najpoznatije mjesto za čvenk u gradu već skoro jedno stoljeće svjedok je prvog poljupca, poteza izvlačenja ruže koja je (kao) bila skrivena iza leđa, još jednog poljupca zahvale i polaska prema savršenoj noći. Čestitku i poklon još malo ostavite na „standby“, nećemo odmah ispucati sve adute. Krenite prema Zrinjevcu.

3.Novi poljubac na Zrinjevcu

Gdje drugdje nego na najljepšem i najromantičnijem zagrebačkom trgu i gdje drugdje nego ispred glazbenog paviljona, strastveno još jednom cmoknite svoju ljubav onako kako samo vi znate. U smjeru juga s vaše lijeve i desne strane nalaze se „blizanci“ – dva identična vodoskoka, a na kraju parka se okrenite i uz zagrljaj uputite panoramski pogled na Zrinjevac. Bez selfija, molim! Uživajte u trenutku, fotkanje uskoro…

4.Strossmayerov trg je idealan za čestitku i poklon

Trg između dva poznatija trga koji je totalno intiman i romantičan (osim u vrijeme Adventa i gastro festivala) odlično je mjesto za iznenađenje (ovisno o veličini poklona) u obliku spektakularne predaje čestitke (koju možda nije očekivala) i poklona (koji je nestrpljivo čekala cijelo vrijeme). I nemojte se ženirati s novim poljupcem iako vas kip J.J. Strossmayera, djelo Ivana Meštrovića, pozorno odozgo gleda!

5.Opalite selfie kod nove fontane na Trgu kralja Tomislava

Nekome se sviđa, nekome ne. Nova fontana na Tomislavcu je osvježena, blesira raznim bojama po noći, voda šika kak se spada, ali na Valentinovo na Lenucijevoj gdje drugdje nego kod fontane najbolji je place za selfie za uspomenu. Lijepo osvijetljeni Umjetnički paviljon u pozadini dodatna je vrijednost fotke. Na Tomislavcu se opraštamo od istočnog dijela potkove i naglo skrećemo prema Trgu Ante Starčevića u smjeru Botaničkog.

6.Romantično maštanje ispred hotela Esplanade

I ako nemate rezervaciju u Zinfandelu ili Le Bistrou u Esplanadi (ili možda za noć u hotelu) elegantno profinjeni Esplanade Zagreb Hotel savršen je za malo novog ljubljenja, čarobne mašte i spominjanja otmjenih balova, poznatih gostiju, izbora za miss i ekstravagancije zlatnog doba hotela. Maštanje na najjače. A gdje drugdje. Pored Botaničkog vrta koji je u ovo doba zatvoren nastavljamo prema zapadnom dijelu potkove.

7.Uživajte u pogledu na Hrvatski državni arhiv (bivšu Nacionalnu)

S leđa dolazimo na Marulićev trg i leđa najljepše secesijske građevine u Hrvatskoj – bivše zgrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice koja se danas koristi za potrebe Hrvatskog državnog arhiva. Pravi dojam ljepote zgrade i samog trga dobivamo „en face“. Možda i jedan od najljepših, a ne toliko razvikanih, motiva Zagreba upravo je na Marulićevom s bivšom Nacionalnom u pozadini. Ne štedite se ni na ljubakanju, ni fotkanju, ni utrošenom vremenu.

8.Romantična atmosfera na Trgu Republike Hrvatske

Mažuranićev trg nije baš romantičan, pa njega slobodno samo prohodajte, ali vas zato na kraju zapadne potkove čeka grandiozni Trg Republike Hrvatske s dominantnim HNK, historicističkim zgradama uokolo i novom zgradom Muzičke akademije (koja je bar ljepša od stare Ferimportove). Romantika na kvadrat, trg koji je jedan od centara kulture u zemlji (kazalište, muzeji, obrazovne ustanove) pršti od povijesti i ljepote. Take your time!

9.Dežmanov prolaz kao stvoren za Valentinovo

Napuštamo Lenucijevu potkovu i nastavljamo prema Ilici, točnije Dežmanovom prolazu koji je zadnjih godina doživio pravu renesansu. Prvo su zabranili automobile, onda su se lagano, pa sve više počeli otvarati otmjeni dućani, galerije i barovi koji su privukli posh publiku u ovaj slatki prolaz koji je danas destinacija za fancy romantičan izlazak u dvoje. Poput malih romantičnih uličica u razvikanim turističkim destinacijama. U teškoj mini varijanti.

10.Zagrljaj u romantičnoj scenografiji Oktogona

Pri povratku na početnu točku Cvjetnog trga odakle imate na sve strane otvoren put za nastavak večeri, skrenite (a gdje drugdje) nego u najpoznatiji gradski prolaz opuštene atmosfere koji će vas na kratko izolirati od bučne Ilice i dati vam romantični intermezzo na kraju šetnje. Ulazak u Oktogon je poput ulaska u vremenski stroj koji će vas izbaciti u neko drugo prošlo vrijeme. Zagrljaje, poljupce, „volim te šprehu“ više ne brojimo, uskoro se bliži najljepši završni čin, onaj među plahtama… Neka nam Valentinovo bude svaki dan!

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here