Autor:
Jasminka Kovačević / Tihomir Mršić
jasminka.kovacevic@mmreza / [email protected]

Ilustracija (foto: Fasnik.com)Grad Samobor od 26. veljače 2011. godine ponovno postaje Fašnička Republika te brojnim fašničkim događajima čuva stoljetnu tradiciju održavanja te danas moderne manifestacije. Samoborski fašnik najvažnija je i najveća turističko-zabavna priredba u gradu Samoboru, koju za vrijeme njegova održavanja posjeti oko 200.000 ljudi iz Zagreba i okolice.

Uz prigodnu izložbu novinarima je predstavljen najstariji fašnik na ovim prostorima te jednu je od najstarijih  pokladnih svečanosti u Hrvatskoj. Iako je tradicija maskiranja mnogo starija, nađeni pisani dokumenti daju pravo Samoborskom fašniku da se okiti sa 185 godina starom poviješću.

Monografija o Samoborskom fašniku

Samoborski muzej i Turistička zajednica grada Samobora ove će godine, za vrijeme Fašnika, predstaviti i monografiju o Samoborskom fašniku, u kojoj se vidi da je za Samoborce Fašnik uvijek bio mnogo više od maskiranog ludovanja.

Ilustracija (foto: Fasnik.com)Satira i alegorijska kola tradicija su Samoborskog fašnika pa će se u 11 dana u tom duhu brojni umjetnici ali i udruge i maskirani građani na satiričan način osvrnuti na aktualnu društveno-političku situaciju u gradu i državi. Najavljeno je sudjelovanje oko 2500 djece iz škola i vrtića, 800 članova mjesnih odbora i njihovih alegorijskih kola te oko 1000 sudionika karnevalskih skupina iz cijele Hrvatske. Svi će se u dva vikenda i na pokladni utorak izredati na glavnoj pozornici na Trgu kralja Tomislava, a organizatori su pripremili vrijedne nagrade za najbolje pojedinačne i grupne maske na temu „Fašnički politički vremeplov“.

Programi na pet lokacija

U posebnoj konkurenciji već prvoga vikenda u subotu i nedjelju nastupaju mjesni odbori sa svojim alegorijskim kolima. Njih se ove godine čak četrnaest odlučilo pokazati što znaju i umiju. Osim što je Grad za pripreme i materijal osigurao po 16.000 kn za svaki mjesni odbor, sami su mjesni odbori odlučili da se fond od 90.000 kn za njihove nagrade podijeli na sve sudionike, pa će posljednji dobiti dvije a najbolji čak 25.000 kuna.

Uz tradicionalni program na pozornici na Trgu kralja Tomislava, s fašničkim likovima Princezom Srakom, Princem Fašnikom, Fiškalom i Sucem, posjetitelje očekuju programi još na tri lokacije u gradu i pod velikim fašničkim šatorom. U Livadićevoj ulici bit će to Etnocest, program uličnih zabavljača i KUD-ova te tabori mjesnih odbora. Poseban program za djecu održavat će se na maloj pozornici na Trgu Matice hrvatske, uz radionice i igraonicu za djecu u Maloj dvorani Galerije Prica, a  ispred te dvorane bit će šator Coca-Cole s posebnim programom. Za mlade je pak osiguran program „Halternativa“ u bivšim garažama ZET-a. Još se ne zna zakupac velikog šatora za oko tisuću posjetitelja koji će biti postavljen iza samoborskog kina, jer je natječaj upravo završen, no zna se da će se ondje održavati zabavni programi i koncerti nakon završetka programa na glavnom samoborskom trgu.

Fašnička Republika točno u podne

Početak i kraj ludovanja
Fašnička Republika počinje 26. veljače, a završava na pokladni utorak 8. ožujka kada osudom i paljenjem Princa Fašnika Samoborci osiguravaju da će godina pred nama biti bez negativnih utjecaja.

Turistička zajednica grada Samobora kao organizator Samoborskog fašnika odlučila je ove godine posebno atraktivan program otvaranja fašnika odnosno proglašenje Slobodne Fašničke Republike staviti u podne prve subote, 26. veljače, kako bi što više posjetitelja i Samoboraca moglo u njemu uživati. Nakon toga poslije podne će se predstaviti prva povorka mjesnih odbora, njih sedam, te nakon njih povorka gostujućih grupa iz cijele Hrvatske. Ostali mjesni odbori i vanjske grupe predstavit će se u nedjelju, a uvečer oba vikenda bit će biranje i nagrađivanje najboljih maski.

Logo FašnikaNajbolje dječje maskirane grupe i program namijenjen djeci slijedi sljedećeg vikenda u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima a uvečer program za mlade, za one koji se tako osjećaju i naravno, najviše za maskirane, koji dobro osmišljenim maskama mogu osvojiti vrijedna putovanja i druge nagrade sponzora.

A najbolje maske, pojedinačne i grupne, kao i tri najbolja mjesna odbora, predstavit će se posljednje večeri na Trgu kralja Tomislava, uz bogat zabavni program i scenski program fašničkih likova od kojih će se Samoborci oprostiti spaljivanjem Princa Fašnika. Naravno, sve će biti uveličano i tradicionalnim velikim vatrometom.

Počelo kićenje grada

Od danas također počinje dekoracija grada, koji prije početka Fašnika već tradicionalno poprima izgled Fašničke republike. Uz zastave, ukrasne trake, karikature i fašničke poruke, ulaz u grad krasit će i „vrata“ Fašničke Republike te poruke brojnih sponzora.

Tradicija je također da se ponuda ugostitelja, obrtnika i ostalih seli na ulice i trgove Samobora pa je već dobar dio lokacija koje je Grad predvidio za tu namjenu rezerviran. Ipak, saznajemo u Poduzetničkom centru, još se može pronaći poneko mjesto.

Besplatno parkiranje i vlakić do centra
Samoborci su već osigurali na nekoliko lokacija u blizini središta grada velika parkirališta koja će biti označena a gdje će posjetitelji moći ostaviti automobile bez naplate. A od parkirališta u bivšoj samoborskoj vojarni do središta grada, vozit će, također besplatno, mali vlakić.

Također, tradicionalno će i samoborski ugostitelji i trgovci prigodno „maskirati“ svoje lokale, a jedino u banke i slične institucije ulazak maski neće biti dobrodošao. Ove će godine za vrijeme fašničkih događaja ugostiteljima biti produljeno radno vrijeme, petkom i subotom do 4, a nedjeljom do 2 sata ujutro, bez ikakve naknade. Također, dogovoreno je sa Sekcijom ugostitelja Udruženja obrtnika Samobor da će se posebni fašnički programi, koje će ponuditi pojedini  ugostitelji – od glazbenih gostiju i balova do izbora najboljih maski, naći na letku na kojem će sljedećeg tjedna biti otisnut detaljni program ovogodišnjih fašničkih događanja, kao i na službenoj web-stranici ovogodišnjeg Samoborskog fašnika www.fasnik.com.

Sraka i Srakina nagradna igra

U pripremi je i ovogodišnje izdanje satiričkog samoborskog glasila „Sraka“. A vrijedne nagrade bit će osigurane u Srakinoj nagradnoj igri, za koju će se „srećke“ kupovati u Turističkoj zajednici i na drugim lokacijama po cijeni od 20 kuna. Za čitatelje Večernjeg lista, koji je uz Radio Samobor medijski pokrovitelj ovogodišnjeg Fašnika, cijena će biti prepolovljena, uz predočenje kupona koji će biti objavljeni u Večernjaku.

I na kraju, Samoborci podsjećaju na svoj slogan „Bedaki noriju s’aki dan, a pametni samo na Fašnik“ te pozivaju na nezaboravna ludovanja pod maskama i poručuju „Deni masku, pa buš lepši“ , a i isplati se dobro zabaviti i još k tome osvojiti koju nagradu.

Konačan program Samoborskog fašnika bit će objavljen idući tjedan, a u međuvremenu evo OKVIRNOG PROGRAMA .doc.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here