Početna Moj Zagreb Novosti „Reci DA!“ za djecu s Down sindromom

„Reci DA!“ za djecu s Down sindromom

Foto: PRESSKako bi unaprijedili mogućnosti edukacije djece sa sindromom Down tvrtke Procter&Gamble i Lidl Hrvatska su pokrenule humanitarnu akciju sa ciljem kupovine suvremenih i tehnološki naprednih materijala neophodnih za učenje i uključivanje u svakodnevni život djece sa sindromom Down. Za kupnju bilo kojeg P&G proizvoda u Lidl trgovinama, P&G donira jednu kunu za nabavu edukativnih pomagala. Akciju „Reci DA!“ podupiru i dječji pisac i novinar Mladen Kušec te pjevač Oliver Dragojević.

Djeca sa sindromom Down su djeca s jednim kromosomom viška koji utječe na njihov život, njihovo zdravlje, njihove mogućnosti i sposobnosti, no to ih ne priječi da budu vedra, vesela, mudra, ali i tužna i zamišljena. Ono što ih izdvaja od ostalih, osim jednog kromosoma više, su njihova otvorenost, veselje i neposrednost u kontaktu s okolinom. U Hrvatskoj živi oko tisuću i šesto osoba sa sindromom Down, a oko devet stotina ih je u dobi do 20 godina. Njihova edukacija je od samog rođenja iznimno važna kako bi što lakše svladali vještine potrebne za uključivanje u svakodnevne aktivnosti. No, suvremena pomagala i potrebni edukativni materijali većini djece s ovim sindromom nisu dostupni zbog visokih cijena. Stoga su tvrtke Procter&Gamble i Lidl Hrvatska, prepoznavši potrebe djece sa sindromom Down, pokrenule kampanju pod nazivom „Reci DA!“s ciljem prikupljanja novčanih sredstava za kupovinu potrebnih edukativnih materijala.

Foto: PRESS

„Smatramo da djeca sa sindromom Down trebaju priliku da svoje obrazovanje unaprijede svim dostupnim sredstvima. Sa zadovoljstvom smo se odlučili uključiti u nabavu potrebnih edukativnih materijala, a najveća nam je nagrada njihovo veselje i spoznaja da ćemo djeci i njihovim najbližima pojednostavniti proces učenja i uključivanja u društvenu zajednicu“, izjavila je Antonija Svirčić, marketing menadžerica tvrtke Procter&Gamble u Hrvatskoj.

Tijekom akcije „Reci DA!“ tvrtka P&G će donirati jednu kunu za svaki kupljeni proizvod s oznakom P&G u bilo kojoj trgovini Lidla u Hrvatskoj. Akcija prikupljanja će trajati od travnja do kraja lipnja 2014. godine.

Foto: PRESS

„Tvrtka Lidl Hrvatska podupire društveno odgovorne inicijative i često sudjeluje u humanitarnim projektima. Djeci sa sindromom Down i njihovim obiteljima kroz akciju „Reci DA!“nastojat ćemo omogućiti suvremenije metode učenja koje su se pokazale kao učinkovite i korisne. Nadamo se da će naš čin dodatno senzibilizirati javnost na potrebe osoba sa sindromom Down koji unatoč svim preprekama ne skidaju osmijeh s lica“, izjavila je Lana Jugo, voditeljica odnosa s javnošću u tvrtki Lidl Hrvatska.

U dogovoru s predstavnicima Hrvatske zajednice za sindrom Down novčana sredstva prikupljena u akciji „Reci DA!“ bit će utrošena u nabavu tableta s dostupnim aplikacijama za rad s djecom i programskog paketa Boardmaker. Roditeljima i stručnjacima je od velike pomoći programski paket Boardmarker putem kojeg djeca mogu proširiti svoj rječnik i svladati komunikacijske te matematičke vještine potrebne za daljnje učenje.

„Naša djeca se vesele učenju i svladavanju novih izazova jer su po prirodi vesela i znatiželjna. Do sada smo uspjeli nabaviti 35 primjeraka programskog paketa Boardmarker koje roditelji vrlo često međusobno razmjenjuju, no nadamo se da ćemo uz pomoć akcije „Reci DA!“ uspjeti potaknuti naše sugrađane da se uključe u kampanju i na taj način omoguće nabavu suvremenih i vrlo korisnih edukativnih pomagala za poboljšanje razvoja naše djece, izjavila je predsjednica Hrvatske zajednice za Down sindrom“, Dinka Vuković.

Foto: PRESS

Kampanju podupire i poznati dječji pisac i novinar Mladen Kušec koji će sudjelovati u radu s djecom te koji je već razgovarao s njima za popularnu radijsku emisiju „Bijela vrana“, a istoimene knjige će također biti podijeljene djeci tijekom ove kampanje.

„Kažem DA jer svojim sudjelovanjem želim kroz priče, kroz susrete s djecom s Down sindromom, kroz radijske emisije barem odškrinuti vrata koja će nam pomoći da se svi bolje osjećamo i razumijemo. Da družeći se otkrijemo jedni drugima tko smo i kakav je svijet u kojem živimo“, rekao je dječji pisac Mladen Kušec.

Kampanja „Reci DA!“ trajat će od 28. travnja do kraja lipnja 2014. godine. U spomenutom periodu će u trgovačkom lancu Lidl Hrvatska proizvodi tvrtke Procter&Gamble biti posebno istaknuti kako bi se kupcima dodatno skrenula pozornost na plemenite ciljeve u čijem će ostvarivanju i oni moći sudjelovati.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here