Početna _playlist Radnici DIOKI-a traže sastanak s Čačićem – video

Radnici DIOKI-a traže sastanak s Čačićem – video

Želimo raditi, proizvoditi i izvoziti – poruka je radnika DIOKI-a d.d., organiziranih u Stožer za obranu DIOKI-a, u namjeri da upozore na alarmantno stanje u kompaniji.
[infopunkt 3852&video=01 nolink]
Podržani od strane Sindikata naftnog gospodarstva i Sindikata radnika petrokemikalija i plastičnih masa, radnici su održali prosvjed upozorenja ispred zgrade uprave, tražeći odlazak većinskog vlasnika Roberta Ježića.”Lopovi, lopovi” i ”Ježiću odlazi” skandirali su ogorčeni radnici, odlučni u namjeri da spase svoje poduzeće.Budući da im nisu isplaćene četiri plaće, a već pola godine je zaustavljena proizvodnja, radnici su zabrinuti za svoja radna mjesta i egzistenciju. Stanje se ozbiljno pogoršala odlukom HEP-a od 9. siječnja da DIOKI-ju ograniči isporuku struje na samo 1 MW po satu, što je premalo za održavanje hladnog pogona, zbog čega postrojenjima prijeti daljnja devastacija zbog niskih temperatura.
[infopunkt 3852&video=02 nolink]
Situacija je tragična, obzirom da je DIOKI uživao status petrokemijskog diva, koji je izvozio više od 90 posto svojih proizvoda na europsko tržište. Prestankom proizvodnje prijeti opasnost od gubitka tržišta, a preko 400 radnika moglo bi ostati bez posla.”Strašno je naći se na mjestu koje se nekad nazivalo industrijski park i perjanica hrvatske industrije, a danas na istom mjestu gledamo groblje potonulih tvrtki” izjavio je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.Kako svi pregovori, koji su se odvijali prošle godine na različitim razinama, nisu dali rezultata, radnici su početkom siječnja, zajedno sa Nezavisnim hrvatskim sindikatima zatražili sastanak s ministrom gospodarstva Radimirom Čačićem.Na taj poziv, ministar i prvi potpredsjednik se još nije odazvao.
[infopunkt 383852&video=06 nolink]
Stožer za obranu smatra kako Vlada može odigrati ključnu ulogu i osigurati stabilnije poslovanje. Očekuju da Vlada Republike Hrvatske, kao vlasnik HEP-a, preuzme dio vlasničkog udjela i pomogne pri skorijem pokretanju proizvodnje, kako bi se DIOKI-u što prije vratio status jednog od najvećih hrvatskih izvoznika. ”Jasno je da bez Vlade nema rješenja za Dioki, pa pozivam Čačića da ispuni obećanje i primi predstavnike radnika kako bi omogućili ljudima da ponovno rade i primaju plaće” istaknuo je Sever.
[infopunkt 383852&video=04 nolink]
Radnici DIOKI-a zahtijevaju dugoročno osiguravanje električne energije u snazi potrebnoj za proizvodnju, preuzimanje društva od strane najvećih vjerovnika, te hitan sastanak s nadležnim ministrima kako bi se sve predstavnike radnika uključilo u rješavanje nagomilanih problema.Nadalje, zahtijevaju osnivanje stručne radne skupine sastavljene od predstavnika Vlade RH i radnika DIOKI-a sa zadatkom pokretanja i održavanja proizvodnje. Konačno, radnici zahtijevaju isplatu zaostalih plaća i otpočinjanje kolektivnih ugovora.Ove zahtjeve radnici upućuju Vladi Republike Hrvatske, jer Upravi jednostavno više ne vjeruju. (www.infopunkt.tv)

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here