sume nisu golf igralista_VAktivisti Zelene akcije prosvjedovali su danas ispred Hrvatskog sabora poručivši da šume nisu golf igrališta, te apelirajući na saborske zastupnike da glasaju protiv izmjena i dopuna zakona o šumama kojeg je Vlada uputila u hitnu saborsku proceduru. Istaknuli su kako se tim zakonskim izmjenama ‘šumama posebne namjene’ proglašavaju igrališta za golf i kampovi.

Troje aktivista te udruge za zaštitu okoliša “zaigrali” su golf ispred Hrvatskog sabora, a drugi su istaknuli transparent s natpisom “Šume nisu golf igrališta” te fotografiju šume i golf igrališta na kojoj je pisalo “Uočite razliku”.

[infopunkt 7889 2]

Jagoda Munić iz Zelene akcije novinarima je izjavila kako žele upozoriti saborske zastupnike da je apsolutno neprihvatljivo upućivanje izmjena zakona o šumama u hitnu saborsku proceduru.

“Ove izmjene zakona uvode nešto za što smo mislili da se više nikada u Hrvatskoj nećemo morati baviti, to jest da se opet u povoljni položaj stavljaju golf igrališta, jer se ‘šumama posebne namjene’ sada definiraju i golf igrališta i kampovi, što je apsolutno neprihvatljivo”, rekla je Munić.

[infopunkt 7889 3]

Podsjetila je da kada su radili kampanju protiv Zakona o igralištima za golf, trebalo im je tri godine da se taj protuustavni zakon ukine.

“Sada se odredbe iz tog zakona stavljaju u razne sektorske zakone – zakon o strateškim investicijama, zakon o šumama i očekujemo i u neke druge zakone uskoro, kako bi se ponovno daleko od očiju javnosti prenamijenilo šumsko zemljište, u ovom slučaju u golf igrališta. Smatramo da je to jedna otimačina i apeliramo na saborske zastupnike da se oštro suprotstave i glasaju protiv ovih izmjena zakona”, dodala je Munić.

Pozvala je građane da saborskim zastupnicima i Vladi pošalju protestno pismo koje se nalazi na internetskim stranicama Zelene akcije, u kojem traže da se taj zakon izbaci iz hitne saborske procedure, da se provede javna rasprava i iz njega izbace te loše odredbe. Tvrdi da već imaju oko 450 tih pisama dnevno koje građani šalju.

Munić smatra da se ‘hitna saborska procedura’ u Hrvatskoj već desetljeće zloupotrebljava, a prije se kao službeni razlog uvijek navodilo što pristupamo EU i moramo uskladiti naše zakone s EU.

“Vrijeme je da takva loša politika prestane. Hitna procedura omogućava da se loši zakoni usvoje, a što su zakoni lošiji bit će teže primjenjivi i stvara se pravna nesigurnost za sve ljude, za sve investitore”, rekla je Munić.

Dodala je kako se ne mogu mijenjati zakone na prečac, jer na taj način određeni lobiji uguravaju ovakve nebulozne članke u zakon, kao što je ovaj da je ‘šuma posebne namjene’ i ona koja je namijenjena za golf igralište.

Smatra da je i taj zakon neustavan te je najavila da će Zelena akcija organizirati kampanju i poduzeti sve pravne mehanizme koje imaju u Hrvatskoj i u EU da se ukinu te odredbe zakona.

Munić je zaključila da je ovo puno gore od privatizacije, jer se radi o opstanku.

“Ako doista rasprodamo svoje šume, pomorsko dobro, vode i sve ostalo stvarno nećemo imati osnove za život”, istaknula je.

Munić je navela da se po predloženom zakonu bilo koja vrijedna šuma, bez da se službeno prenamijeni, može proglasiti golf igralištem, a kao primjer navela je Srđ gdje postoji još oko 60 hektara državnih šuma te bi – kako kaže – “tzv. investitor, špekulant zemljišta, mogao dobiti prirodni resurs koje je vlasništvo svih građana uz minimalnu ili nikakvu naknadu”.

[infopunkt 7889 4]

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here