Početna Moj Zagreb Novosti Prosvjed stotinjak novinara na Dan slobode medija

Prosvjed stotinjak novinara na Dan slobode medija

Anton Filić (foto: Saša Zinaja/Medijska mreža)Stotinjak novinara okupilo se sinoć na prosvjednom skupu u povodu Dana slobode medija kako bi poručili da je novinarstvo javno dobro bez kojega ne bi bilo ni demokracije.

S pozornice na uglu Bogovićeve i Gajeve ulice u središtu Zagreba predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Zdenko Duka poručio je da se novinari zalažući se za istinitije i kvalitetnije novinarstvo ne bore isključivo za sigurniji položaj svojih kolega unutar redakcija nego i za dobrobit svih hrvatskih građana.

Ustvrdio je da neovisno novinarstvo nije interes političara ili tajkuna čiji su ciljevi često drugačiji, već javnosti koja ima pravo na slobodnu i istinitu informaciju. “Borba za slobodno novinarstvo zato je i borba za kvalitetniju Hrvatsku”, kazao je Duka.

Predsjednica Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Gabrijela Galić ustvrdila je da slobodno novinarstvo ne može postojati ako novinarima nije osiguran socijalni minimum, podsjećajući da su pregovori o nacionalnom kolektivnom ugovoru nakon dugogodišnjeg truda prekinuti jer poslodavci nisu pristali da se osiguraju osnovna prava zaposlenih u medijima.

“Nismo željeli biti grobari profesije”, kazala je Gabrijela Galić. Kolegama je poručila da moraju biti spremni izboriti se za bolju budućnost, jer “svima očito nedostaje hrabrosti da budemo glasniji”.

Anton Filić, sindikalni povjerenik iz Večernjeg lista, čiji su novinari nedavno bili u 26-dnevnom štrajku zbog prekinutih pregovora o kolektivnom ugovoru, kazao je da su štrajkaši nakon povratka na posao podvrgnuti ponižavanju te da su neki bez svoje volje premješteni na druga radna mjesta ili im je primjerice oduzeta kolumna.

Predstavnica novinara HRT-a Elizabeta Gojan upozorila je da je prema posljednjim istraživanjima Hrvatska po stupnju medijskih sloboda iza Slovenije, Crne Gore i Srbije, a od zemalja u okruženju ispred smo BiH i Makedonije.

Ustvrdila je da ljudi koji odlučuju o medijskoj politici u prvi plan guraju novinare kojima se može manipulirati te istodobno sprečavaju svaku kritiku zasnovanu na argumentima.

S transparentima kojima su zahtijevali radna prava i slobodu profesije novinari su do središnjeg prosvjednog mjesta krenuli u mimohodu od Novinarskog doma u Perkovčevoj ulici, gdje su u povodu Dana medija prijepodne dodijeljene i tradicionalne novinarske nagrade. (Hina)

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here