Foto: PRESSU petak 13. prosinca od 17 do 19 sati održat će se proslava blagdana Sv. Lucije u zagrebačkom Etnografskom muzeju. Budući da Nordijski festival ove godine predstavlja Švedsku, naučit ćemo više o tome kako se ovaj blagdan slavi u Švedskoj.

Nastupit će zbor Sv. Lucije zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Guro i Thomas, duo iza kojeg se kriju Thomas Eriksson i Guro Kvifte Nesheim. Oni će održati  koncert tradicionalne skandinavske glazbe te nas barem nakratko odvesti u daleki nordijski kraj.

Početak i kraj slavlja obilježen je pjesmom ‘Luciasången’ ili i nama poznatom pjesmom ‘Santa Lucia’, u kojoj se moli Sv. Luciju da donese svijetlo u ovo najtamnije doba godine. Sv. Luciju simbolizira mlada djevojka u bijeloj haljini sa krunom od svijeća na glavi dok njeni pratioci, djevojke (tärnor) i dečki (stjärngossar) na glavi nose tuljac sa zvijezdama te pjevaju prigodne pjesme držeći svijeće. U Švedskoj se blagdan sv. Lucije obilježava još od 18. stoljeća, kada je prema julijanskom kalendaru (prema kojem se u Švedskoj i Finskoj računalo vrijeme do 1753.) noć 13. prosinca bila najduža noć u godini.

Svi posjetitelji će dobiti poklone, knjige o tome kako Šveđani proslavljaju različite blagdane, mali vodič kroz sve što predstavlja Švedsku, te tradicionalnu kuharicu, koja će mnoge nadahnuti da se i nakon blagdana Sv. Lucije okušaju u pripremi švedskih jela.

Na kraju proslave posjetitelji će se pogostiti tradicionalnim švedskim kolačima lussekater i pepparkakor i toplim  gloggom.

Ali tada večer tek počinje, jer u 21.30 počinje koncert u klubu SPUNK (kod NSB-a) će nastupiti će Guro i Thomas, prekrasne djevojke iz zbora Čipkice i pazinski etno bend Veja.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here