Foto: PRESSNema straha, neće Vas zacoprati! Današnje moderne vještice rade to na drugačiji način.  Zašto su coprnice bile top tema u 16. i 17. st. i zašto su češće žene vezali uz čarobnjaštvo, otkrit će vam zanimljiva turistička tura Gornjogradske coprnice.

 

“Podrška koju svake godine dobivamo od Turističke zajednice grada Zagreba i partnerstvo na projektu od strane Muzeja grada Zagreba govori o značajnosti ovoga projekta. Osmislili smo mali izlet u mračnu povijest grada, kako bi  Zagreb preko ljeta osvježili zanimljivim sadržajem građanima i turistima. Moglo bi se reći, da smo ovom turom započeli iznimno dobar ulazak u ovogodišnju turističku sezonu”, kazala je organizatorica ovog projekta, Suzana Antonić.

 

 

Razlog  zašto je ova tura započela sa okupljanjem  na Mandušecu je vjerovanje da su se i ovdje sastajale coprnice i to nakon zvona s tornja zvanog Lotrščak. Zainteresiranost za mistične ture pokazali su mnogobrojni građani svojim dolaskom.

Foto: PRESS

 

 

Tajne koje skriva izvrsno očuvani srednjevjekovni dio Zagreba, legende o praznovjerjima, zamke za vještice, vrste torture i mnoge druge zanimljive priče i uvid u povijesne činjenice, doživjeli su šećući gradom i otkrivajući njegove mračne kutove misticizma i čarobnjaštva.

 

 

Penjući se Tuškancem, na samom vrhu brijega u mirnom kutku očarala ih je moderna coprnica Maja Panić. Oduševila ih je čitanjem iz dlana i gatanjem s kartama i prikazala dio njegovanja starovjekovne tradicije vračanja.

Foto: PRESS

 

 

Zadnja stanica koju su svi nestrpljivo dočekali bio je Muzej grada Zagreba gdje su sa povjesničarkom Martinom Findrik obišli dio stalnog postava koji nosi naziv ” Razmirice, kažnjavanja, praznovjerja”.

 

 

” Budući da se bavim pisanjem i mašta uvijek radi, najviše od svega, dojmila su me se dobro uščuvana vrata tamnice u Muzeju grada Zagreba. Uvijek pred njima zadrhtim, pa mi se isto desilo i ovaj put. Nekako očekujem da će se otvoriti i pokazati sve one strahote, koje samo čovjek čovjeku može učiniti. “Otkrila nam je polaznica ture Maja Cvek pjesnikinja i velika zaljubljenica u Zagreb.

 

 

Posebno zanimljiv događaj građanima je bio obilazak  muzeja u kojem se nalaze  artefakti toga vremena, a jedan od njih je i “maska srama” zaštitni simbol ture Gornjogradske coprnice.

 

 

Ljeto u gradu Zagrebu može biti itekako zanimljivo, stoga ne zaboravite pridružiti se turi već i ove subote u 11h na hrvatskom jeziku te u 13 na engleskom. Detaljnije informacije potražite na stranici organizatora, a on line kupnju karata na OmnisArt portalu.

 

 

Za kraj ostavljamo komentar koji je i nas oduševio, Ančica Karpišek kaže:

 

Tura je bila fantastična! Vrijeme nas je poslužilo, posjet Muzeju je bio pun pogodak…vidjeti stvarna imena stvarnih žena koje se kriju pod zajedničkim nazivnikom “coprnice” u potpunosti mijenja simpatičnu sliku koja se krije iza naziva “vještica”. Biti “vješta žena” nikad nije bio lak zadatak…. Osjetiti duh ondašnjih vremena u ovoj turi – neprocjenjivo!

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here