djecaMinistar Željko Jovanović donio je danas Odluku o upisu učenika u prvi razred srednje škole u školskoj godini 2014./15. na temelju koje je za upis u programe redovitog obrazovanja planirano ukupno 54.336 upisnih mjesta u 2.238 razrednih odjela, odnosno, u prosjeku 24 učenika po razrednom odjelu.

 

Od toga će se 51.688 učenika moći upisati u škole kojima su osnivači RH, jedinice lokalne samouprave ili jedinice regionalne i područne samouprave. U škole čiji su osnivači vjerske zajednice moći će se upisati 911 učenika, dok je u školama čiji su osnivači pravne ili fizičke osobe planiran upis za 1.737 učenika.

 

Učenici će se kao i prošle godine prijavljivati elektroničkim putem na mrežnoj stranici Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole www.upisi.hr.

 

Prve prijave kandidata predviđene su 26. svibnja, od kada će učenici moći u sustavu provjeravati svoje osobne i druge podatke te ocjene.

 

Upis u škole omogućen je u ljetnome i jesenskome roku. Prijave obrazovnih programa u ljetnome roku počet će 26. lipnja, a konačna ljestvica poretka bit će objavljena 11. srpnja.

 

Slobodna mjesta za jesenski rok bit će objavljena 23. srpnja. Prijave obrazovnih programa u jesenskome roku počet će 25. kolovoza, a konačna ljestvica poretka bit će objavljena 4. rujna.

 

Za razliku od prošle godine učenici će ove godine upis morati potvrditi vlastoručnim potpisom i potpisom roditelja/skrbnika na upisnici koja će biti dostupna na mrežnoj stranici www.upisi.hr, u oba upisna roka. U ljetnome roku učenici će upisnicu u školu morati dostaviti do 18. srpnja, a u jesenskome do 5. rujna.

 

Dodatna je novost Jedinstveni popis zdravstvenih kontraindikacija srednjoškolskih obrazovnih programa u svrhu upisa u I. razred srednje škole koji je izradilo međuresorno Povjerenstvo. Naime, ističu iz Ministarstva, do sada se utvrđivanje zdravstvene sposobnosti kandidata kao obveza pri upisu uvelike razlikovalo od škole do škole, što je izazvalo niz teškoća pri upisu. Stoga je Povjerenstvo izradilo Jedinstveni popis zdravstvenih kontraindikacija koji će se ove godine primjenjivati pri upisu u sve srednje škole.

 

Navedeni popis bit će objavljen na mrežnoj stranici Ministarstva www.mzos.hr, kao i na stranici www.upisi.hr kako bi svi kandidati i njihovi roditelji bili obaviješteni o zdravstvenim uvjetima koje moraju ispuniti za upis u pojedini obrazovni program.

 

Kako bi se učenici lakše i uspješnije pripremili za upise u pripremi je i posebna publikacija koja će do početka prijava kandidata u sustav, 26. svibnja, biti dostupna na mrežnim stranicama www.upisi.hr i www.mzos.hr.

 

Odluka o upisu učenika u 1. razred srednje škole u školskoj godini 2014./2015. objavljena je na mrežnoj stranici Ministarstva.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here