Vlasnici kreditnih kartica oprez! Pojavio se novi oblik zlouporabe bankarskih kartica.

Ukoliko zaprimite poziv osobe koja se predstavi kao djelatnik u Odjelu za sigurnost VISA, MasterCard-a i Amex-a, budite oprezni kako ne biste postali žrtva prijevare!

Postoji mogućnost da vas nazove osoba koja se predstavlja kao djelatnik u Odjelu za sigurnost VISA-e, MasterCard-a i/ili Amex-a. Naravno, prevarant(ica) već raspolaže vašim podacima kao što su ime, prezime, adresa ali i dijelom  brojeva i podataka s vaše kartice. Usput, obavijesti vas kako je zabilježena neovlaštena uporaba vaše kartice te kako vas zove da bi provjerila ovu informaciju.

Nakon što vas je informirala da je riječ o vašoj kartici izdane od nadležne banke postavlja vam pitanje jeste li kupili određeni proizvod i za isti izdvojili određenu sumu novaca u nekom dućanu ili preko interneta. Vi ćete vjerojatno odgovoriti – NE.

I ovdje budite posebno oprezni. Naime, “brižni” djelatnik će inzistirati na provjeri jeste li vi uistinu vlasnik “sporne” kartice te će od vas zatražiti da joj pročitate posljednje tri znamenke s poleđine vaše kartice (to su brojevi koje primjerice koristite prilikom kupnje putem interneta). Pozor – ta tri broja nikako ne smijete otkriti osobi koja vas je nazvala. Upravo to je cilj ove prevare – dobiti vaš osobni identifikacijski broj od tri znamenke – kriptogram- koji se nalazi na poleđini kartice!

2 Komentari

  1. Šta se čudiš? Na fejsu pišu “životopis” (gdje je i kad rođen koja škola…gdje je bio jučer,gdje je sad,broj tel. ,mobitela,ime cure,mame,….bolesno!!!!!!!!!

  2. Ma kakve su to notorne gluposti samo da se popuni prostor na webu? Pa tko normalan jos daje tek toliko svakome svoje podatke,mislim pri tome na ove brojeve …? Osim stvarno sirovina koje kartice niti neznaju koristiti ali ih ipak imaju za svaki slucaj da su INN !!!!

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here