Početna Vijesti Kultura Bespredmetno večeras zatvara 24. Eurokaz

Bespredmetno večeras zatvara 24. Eurokaz

Poznati francuski redatelj i njegova skupina “Compagnie 111” zatvorit će ovogodišnji Eurokaz

Dvadeset i četvrti Eurokaz, koji završava sutra navečer francuskom predstavom “Bespredmetno”, obilježila je tema suradnje različitih medija, a po prvi put cijeli se festival održavao na jednom prostoru – u novom Muzeju suvremene umjetnosti.

“Nakon dugogodišnje razasutosti po najrazličitijim zagrebačkim scenskim prostorima, ove se godine Eurokaz održao na samo jednom prostoru – u višefunkcionalnoj dvorani Gorgona MSU-a”, ističe umjetnička ravnateljica Gordana Vnuk. Sve je to, kaže, pridonijelo da je Eurokaz ove godine postigao izuzetan uspjeh i što se tiče programa i što se tiče publike.

Sve ovogodišnje festivalske predstave, od 2. lipnja, tematski su bile povezane suradnjom različitih medija, tehnologije i čovjeka te prostornih dimenzija. Među njima je gostovalo i šest vrhunskih svjetskih projekata iz Japana, Kanade, Italije, Slovenije, Belgije i Francuske.

Predstavu “Bespredmetno” Aureliena Borya, kojom završava Festival, umjetnička ravnateljica Gordana Vnuk ocjenjuje izuzetnim kazališnim događajem i vrhuncem ovogodišnjeg Eurokaza. Poznati francuski redatelj i njegova skupina “Compagnie 111” prikazat će zagrebačkoj publici atraktivnu kombinaciju neverbalnoga teatra, cirkuskih tehnika i maštovitog poigravanja prostorom.

Na temu suradnje različitih medija, čovjeka i tehnologije, marionete i glumca te različitih prostornih dimenzija proteklih su tjedana u MSU prikazane predstave “Jesam ja ti” koreografa Benoita Lachambrea i plesačke zvijezde Louise Lecavalier te “Šest stupnjeva” talijanske grupe Santasangre. Poseban interes izazvala je europska premijera predstave “Potomci uškopljenog admirala” japanskog Marionetskog kazališta Youkiza, priča o najpoznatijem kineskom pomorcu i istraživaču.

Slovenski kolektiv “Via Negativa” predstavio je antologiju svih svojih radova “Via Nova”, a izvedena je nizozemsko-belgijska pop opera “Balada o Ricky i Ronnyju” Anne Sophie Bonnema i Hansa Petera Dahla.

Po riječima ravnateljice, izuzetan značaj pridan je domaćoj produkciji, a predstavom “Okovani Galileo” Branka Brezovca Festival je otvoren 2. lipnja. Na programu su bili još “Njarabum” Anje Maksić Japundžić i “Crkva” Saše Božića.

Publika je odlično prihvatila eksperimentalno povezivanje muzeja i teatra koji propituje odnose s novim tehnologijama i suvremenom umjetnošću, kaže ravnateljica. Smatra da je tomu pridonio i bogat popratni program – glazbene večeri, koncerti, razgovori s glumcima i redateljima, kojima se također oživio novi prostor MSU-a.(hina)

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here