Početna Vijesti Zanimljivosti Posebno dizajnirana odjeća za krizmanike koja šalje poruku socijalne jednakosti

Posebno dizajnirana odjeća za krizmanike koja šalje poruku socijalne jednakosti

Foto: PRESSU Župi svetog Stjepana prvomučenika u Botincu u vizualno impresivnoj procesiji predstavljena je jedinstvena odjeća za krizmanike koju su osmislili i izradili mladi kreativci tvrtke „Naftalina“.

Premda je sakrament Svete potvrde posebna prigoda u kojoj mladi ljudi ulaze u „svijet odraslih“ i šalju poruku skromnosti i dostojanstva, često se događa da u silnoj želji da se predstave kao zrele i potpune osobe, krizmanici izaberu krivu i neprimjerenu odjeću zbog koje se teško kreću, a koja njihovim roditeljima predstavlja dodatno financijsko opterećenje.

Kako bi poslali poruku jednakosti i dostojanstva te rasteretili obiteljski budžet, mladi snage iz „Naftaline“ ponudili su rješenje u obliku jedinstvenih odora osmišljenih upravo za ovu prigodu.

Foto: PRESS

Potaknuti sve neprimjerenijim odijevanjem mladih te neadekvatnim odabirom odjeće za posebne prigode kao što je to primanje sakramenta Svete potvrde, inovativne snage hrvatskog dizajna iz tvrke „Naftalina“ osmislili su i pokrenuli projekt kojim se želi vratiti pravi smisao sakramenta te poslati poruka socijalne jednakosti. Naime, mlade djevojke odjevene u dekoltirane haljine i u previsokim potpeticama često posrću u crkvi, a kako bi udovoljili zahtjevima svoje djece roditelji za njihovo odijevanje često izdvajaju značajna financijska sredstva čime se dodatno naglašavaju socijalne razlike među djecom.

Vođeni skromnošću i poniznošću te inspirirani djelima pape Franje, kreativci „Naftaline“ dizajnirali su jedinstvene odore za krizmanike koje u duhu vitezova templara šalju poruke jednakosti i sigurnosti. Odore su premijerno prikazane 14. lipnja 2014. u Župi svetog Stjepana prvomučenika u Botincu gdje su krizmanici baš poput templara zakoračili u „svijet odraslih“ i pred prijateljima, rodbinom i uzvanicima poslali poruku skromnosti i dostojanstva, a nakon što je ceremonija završila, krizmanici su vratili odore koje će tako dočekati sljedeće naraštaje.

Nedvojbeno je kako će, ukoliko se odluče na ove jedinstvene odore, i druge župe diljem Hrvatske doprinijeti vraćanju dostojanstva u crkve te rasterećenju ionako uvelike opterećenog obiteljskog budžeta.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here