Foto: ShutterstockOd sada osoba s invaliditetom, uslugu asistenta/pratitelja, može dobiti u slučaju potrebe za odlaskom u nepoznat ili nepristupačan prostor u Gradu Zagrebu.

Udruga HUPRT (Hrvatska udruga za promicanje i razvoj tiflotehnike) pokrenula je novu besplatnu aktivnost za svojih 460 registriranih korisnika kroz koju su zaposlene jos četiri mlade osobe. Sada radni kolektiv udruge broji osam osoba, od kojih je šest osoba s određenim invaliditetom. Aktivnost se promovira pod sloganom “Uz HUPRT asistenciju sigurno do odredišta”.

Od sada osoba s invaliditetom uslugu asistenta/pratitelja može dobiti u slučaju potrebe za odlaskom u nepoznat ili nepristupačan prostor u Gradu Zagrebu, primjerice, odlazak liječniku, u kupnju, u banku, poštu, presjedanja u željezničkom ili autobusnom putničkom prometu i druge slične usluge.

Važno je naglasiti da asistent/pratitelj nije osobni, radni, niti asistent u nastavi, već osoba čiju pomoć osoba s invaliditetom treba samo povremeno. Jedan korisnik ovu uslugu može koristiti ukupno do 15 sati mjesečno. Od korisnika se očekuje općenita samostalnost u kretanju i korištenju pomagala te da ne zahtijeva od asistenta/pratitelja nepredviđene aktivnosti koje asistent/pratitelj nije dužan obavljati, npr. nošenje prtljage, šetnja kućnog ljubimca, kućanski poslovi, i slično. Prava i obveze asistenata/pratitelja i njihovih korisnika regulirana su Pravilnikom o provodenju asistenture.

Ovu uslugu udruga HUPRT pruža na području Grada Zagreba, radnim danom od 7 do 20 sati. Pritom je važno napomenuti da osoba ne mora živjeti u Zagrebu, nego može koristiti ovu uslugu ako dolazi u Zagreb nešto obaviti.

Korisnik uslugu treba naručiti 24 sata ranije, a prijave se primaju najkasnije do 12 sati radnim danom na broj telefona 01/4839-534 ili na e-mail adresu: [email protected]
U prijavi je obavezno navesti svoje podatke: ime, prezime korisnika, broj mobitela, mjesto i vrijeme susreta s asistentom/pratiteljem, predviđeno trajanje asistenture te kratak opis pomoći koja se očekuje od asistenta/pratitelja.

Sve dodatne informacije možete dobiti pozivom na broj 01/4839 534 ili na internet stracici udruge www.huprt.hr

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here