Početna Vijesti Politika Petir: Preko 81 posto Zagrepčana ne zna što je preferencijalni glas

Petir: Preko 81 posto Zagrepčana ne zna što je preferencijalni glas [VIDEO]

marijana petir_VMarijana Petir, kandidatkinja HSS-a na listi HDZ-HSS-HSP AS-BUZ-HDS-ZDS za izbore za Europski parlament danas je ispred Ministarstva vanjskih i europskih poslova upozorila da u glavnom gradu Hrvatske, po rezultatima HSS-ove ankete, preko 81 posto građana ne zna što je preferencijalni glas.

To što ih toliko ne zna na koji se način može glasovati na izborima za Europski parlament je poražavajuća činjenica za ministricu Vesnu Pusić i za njezin resor, istaknula je Petir na konferenciji za novinare na kojoj je predstavila anketu koju je HSS proveo u Zagrebu na slučajnom uzorku od 866 ispitanika.

Rezultati su pokazali da 81,1 posto građana ne zna što je preferencijalno glasovanje, a 75,5 posto ispitanika smatra da je za njihovu neinformiranost odgovorno Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i ocijenili su ga s ocjenom 1,5 – što je više nedovoljan nego dovoljan, rekla je Petir koju su iznenadili tako poražavajući rezultati.

Ustvrdila je da Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije poduzelo nikakve aktivnosti kako bi građanima približilo na koji način se na ovim izborima glasuje.

[infopunkt 8000 2]

Istaknula je kako je na prošlim izborima za EU parlament svega 20,84 posto građana izašlo na izbore te smo time po izlaznosti bili pri samom dnu ljestvice, iza Slovačke, dok je prosjek u drugim zemljama EU bio duplo veći – iznad 43 posto.

Također, istaknula je, na prošlim su EU izborima u Hrvatskoj “nevažeći listići prešli prag, osvojivši 5,07 posto”, ocijenivši to poražavajućim.

[infopunkt 8000 3]

Petir je rekla da je to nagnalo HSS-ovce da u Zagrebu, ali i u cijeloj Hrvatskoj upitaju građane koliko imaju informacija o predstojećim izborima, a posebnu pažnju usmjerili su na rubna, ruralna područja jer znaju da “do njih informacije stižu najsporije i da ta područja osim HSS-a očigledno nikoga ne zanimaju”.

[infopunkt 8000 4]

Najavila je da će HSS do kraja tjedna predstaviti i rezultate za cijelu Hrvatsku te da će Ministarstvu vanjskih i europskih poslova “s obzirom da su potpuno zakazali i dobili ocjenu nedovoljan” uputiti kompletne rezultate ankete.

[infopunkt 8000 5]

Komentirajući rezultate ankete europskog portala Pollwatch koji pokazuju da će Lista HDZ-HSS-HSP AS-BUZ-HDS-ZDS možda ostvariti samo četiri mjesta na izborima za EU parlament, što znači da ona ne bi prošla, Petir je rekla da nije vidjela rezultate, ali je sasvim sigurna da će zastupati hrvatske građane i građanke u Europskom parlamentu jer će osvojiti dovoljan broj preferencijalnih glasova.

[infopunkt 8000 6]

Na upit postoje li neka područja gdje će, ako postane europarlamentarka, sigurno reći ne, Petir je istaknula da će glasovati po vlastitoj savjesti, posebno kada je riječ o općeljudskim vrijednostima.

Najavila je da će, ako je građani izaberu, otvoriti i pitanje kvalitete proizvoda koji stižu na hrvatsko tržište jer danas svaka domaćica koja kupi deterdžent u zemlji zapadne Europe i u Hrvatskoj vidi da je razlika više nego evidentna. Najavila je i nastavak inicijative proglašenja cijele Alpe-Adria regije slobodnom od GMO-a.

[infopunkt 8000 7]

Upitana kakvo je njezino stanovište o tome da abortus prođe kao temeljno ljudsko pravo, Petir je istaknula da je “pravo na život temeljno ljudsko pravo, to je ugrađeno u Ustav Republike Hrvatske”.

[infopunkt 8000 8]

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here