Danas je predstavljena hrvatska paraolimpijska reprezentacija, koji sutra kreće na put za London.

Hrvatska reprezentacija na put kreće u srijedu u 14 sati iz zračne luke Zagreb, a svečano otvaranje POI je 29. kolovoza na Olimpijskom stadionu u Londonu. Na POI će od ukupno 4.200 sportaša iz 165 zemalja, nastupiti 25 naših sportaša u pet sportova.

Boje Lijepe naše će tako na 14. paraolimpijskim igrama od 29. kolovoza do 9. rujna u Londonu braniti u atletici, stolnom tenisu, plivanju, streljaštvu i biciklizmu.

Hrvatsku zastavu nosit će Darko Kralj, zlatni paraolimpijac iz Pekinga. “Nositi hrvatsku zastavu na tako velikom natjecanju najveća je čast koju neki sportaš može dobiti. Iznimno sam ponosan što sam dobio tu priliku,” kazao je Kralj koji je u Pekingu prije četiri godine osvojio zlato u bacanju kugle pet puta rušivši svjetski rekord, koji se na taj način upisao u povijest kao prvi hrvatski paraolimpijski pobjednik.


“Bez obzira na mogući uspjeh ili neuspjeh nakon Londona se opraštam. U Pekingu sam ostvario svoje snove, a sada ću u Londonu imati dodatni motiv,” rekao je Kralj dodavši kako odluka o oproštaju nije bila teška.

“U Londonu ćemo nastupiti s kvalitetnom reprezentacijom od koje možemo očekivati velike rezultate. Naša ekipa je spoj mladosti i poletnosti, te iskustva i odlučnosti. Naporno smo radili u skromnim uvjetima, no vjerujem kako će to biti uspješne igre,” kazao je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić naglasivši kako je savez u posljednjem vrijeme mnogo radio na promociji paraolimpijskog sporta i paraolimpijskog pokreta.


“U posljednjih deset godina hrvatski sportaši s tjelesnim invaliditetom su na raznim natjecanjima osvojili više od 2.000 odličja, a nadam se kojoj medalji i u Londonu,” dodao je Kovačić.

”Uvjeren sam da će i naših 25 paraolimpijaca također ostvariti odlične rezultate i još jednom razveseliti sve ljubitelje sporta i sve građane Hrvatske,” izjavio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.


Mnogo sreće paraolimpijcima je poželio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, uvjeren u njihov uspjeh i veselje koje će s njima dijeliti cijela Hrvatska.

Hrvatska je prvi put na POI nastupila u Barceloni 1992. godine, a od proglašenja neovisnosti na paraolimpijskim igrama osvojila ukupno devet medalja pri čemu tri zlata, srebro i pet brončanih medalja.

Tri zlatne medalje osvojene su u Pekingu prije četiri godine. Antonia Balek je slavila u bacanju kugle i bacanju koplja, dok je Darko Kralj pobijedio u bacanju kugle. Srebro je u Pekingu osvojio Branimir Budetić u bacanju koplja. Brončane medalje osvojili su Milka Milinković, Jelena Vuković i Mihovil Španja. Milka Milinković je 1992. u Barceloni bila treća u bacanju koplja što je bila prva hrvatska paraolimpijska medalja u povijesti. Španja je tri bronce osvojio u Ateni na 100 leđno, 200 mješovito i 400 m mješovito, dok je Jelena Vuković u Ateni bila treća u bacanju diska.

Predstavljanju hrvatske paraolimpijske reprezentacije prisustvovali su i, u ime predsjednika RH Ive Josipovića povjerenik za osobe s invaliditetom Vesna Škulić, predsjednica saborskog Odbora za obitelj, mladež i šport Jadranka Kosor te veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u RH David Slinn.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here