zagreb_400Trgovi i ulice središta grada, kao i park Maksimir od ovog vikenda pa sve do 5. listopada, opet će biti mjesto glazbenih, plesnih i raznih drugih događanja koja se odvijaju već 7. godinu za redom, u okviru projekta Turističke zajednice grada Zagreba „Zagrebački vremeplov“.

„Zagrebački vremeplov“ objedinjuje čak deset događanja, koje svako na svoj način pokazuje zagrebačku prošlost i običaje.

Tako, već u petak, 25. travnja, od 8 do 13 sati kod spomenika Kumici, možete susresti Kumice s Dolca koje će svaki petak i subotu, odjevene u narodne nošnje prodavati sezonsko voće, povrće, „grincek“… oživljavajući sjećanje na tisuće žena – kumica, koje su kroz stoljeća hranile Zagrepčane.

U subotu, 26. travnja, Kraljevi ulice će svečano otvoriti Promenadne koncerte koji se već 15. godinu održavaju subotama od 11 do 13 sati na pozornici Glazbenog paviljona na Zrinjevcu. Nedeljama, u periodu 10.30 – 12.30, u parku Maksimir na Maloj pozornici, održavat će se Promenadni koncerti u Maksimiru u izvođenju Ansambla salonske glazbe Strauss.

Samo srce grada, od Kaptola preko Dolca i Tkalčićeve ulice do Trga bana Josipa Jelačića pretvorit će se u Folklornu scenu. Naime, svake subote od 10 do 12 sati te nedjelje od 11 do 13 sati, članovi folklornih društava pjesmom i plesom dočaravat će običaje zagrebačke okolice i darivati posjetitelje tradicionalnim slasticama ili domaćim voćem.

Gornjogradske glazbene vedute očekuju vas vikendima u prijepodnevnim satima, točnije od 10 do 12 sati, kada ćete po starim ulicama i trgovima Gornjega grada moći uživati u zvucima starogradskih i ljubavnih pjesama uličnih svirača. Subotama, pak, od 17 do 20 sati Gornji grad u prošlosti oživljavaju kostimirani likovi iz zagrebačke povijesti, kao što su Marija Jurić Zagorka, gradski stražar, kolporter i mnogi drugi.

Ovu subotu počinje i Smjena straže Počasne satnije Kravat pukovnije, koju ćete moći vidjeti svake subote i nedjelje te za Dan grada Zagreba i Dan kravate, s početkom točno u podne na Markovu trgu.

Od sredine svibnja, četvrtkom, petkom i subotom Tkalčićeva ulica ponijet će naziv ulice dobre zabave i glazbe jer tada počinje Tkalčijana – nastupi uličnih svirača i zabavljača, a od kraja lipnja, petkom će se održavati Plesne večeri na Zrinjevcu. Legendarni Puhački orkestar Zagrebačkog električnog tramvaja izvodit će od lipnja nedjeljom za Vas valcere, koračnice, šlagere i budnice u Glazbenom paviljonu parka Zrinjevac.

Kompletan program dostupan je putem brošura u našim Turističkim informativnim centrima, kao i na samim mjestima događanja te na: http://www.zagreb-touristinfo.hr/?id=165&l=h i na facebook stranici Zagrebački vremeplov.

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta programi se otkazuju.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here