Početna Fotogalerija Otvorena Hrvatska kuća “Materina priča”

Otvorena Hrvatska kuća “Materina priča”

Mina Petra
Mina Petra

 U tradicijski uređenom izložbenom prostoru u zagrebačkoj Preradovićevoj ulici 31, večeras je otvorena Hrvatska kuća “Materina priča” u kojoj su predstavljeni etnološkim izlošci i autentični predmeti iz raznih krajeva Hrvatske, koji simboliziraju tradiciju i bogatstvo hrvatske kulturne baštine.Hrvatska kuća otvorena je uz potporu Vlade RH i zagrebačkog gradonačelnika, a idejna začetnica tog projekta je etno dizajnerica Mina Petra koja je istaknula kako će “Materina priča” predstavljati hrvatsku tradiciju i baštinu kroz edukacijske projekte koji se planiraju kroz godinu.Hrvatsku kuću otvorio je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, pohvalivši projekt koji će kada Hrvatska uđe u zajednicu europskih naroda pomoći u afirmaciji njezine tradicije.


Europska unija nije mjesto gdje će se izgubiti hrvatski identitet i tradicija, već upravo suprotno, ona će se afirmirati i pokazati raznolikost i ljepotu zemlje, kazao je Jandroković citirajući slogan EU “Zajedno u različitosti”.Temeljni je sadržaj postava Hrvatske kuće etnološka zbirke hrvatskog rukotvorstva te niz malih etno radionica rukotvorstva i starih zanata.Do Božića će se ondje svakodnevno održavati radionice pa će se tako moći naučiti izrada licitarskih srca, lončarstvo, izrada košara, rad na tkalačkom stroju, kuhanje starih jela i drugi tradicijski zanati. Ovih ćemo dana učiti posjetitelje kako se nekada slavio Božić, koja je njegova poruka, zašto je na stolu žito, jabuka i svijeća a zašto je slama u kući, rekla je Mina Petra.Posebno mjesto u kući pripada Gradu Zagrebu i etno baštini njegove okolice, a obuhvaćeni su sadržaji i drugih dijelova domovine – slavonska i dalmatinska soba s konobom, simbolizirajući tako Hrvatsku u malome. Hrvatska kuća očekuje iduće godine velik broj stranih turista, nadajući se da će taj projekt obogatiti kulturnu ponudu grada i zainteresirati strane goste kojih je sve više u Zagrebu.Objašnjavajući zašto se kuća naziva “Materina priča”, Petra je rekla da je velik dio naše tradicijske kulture i baštine očuvan do danas usmenom predajom i prenošenjem običaja, znanja i vještina s jednog naraštaja na drugo. “Tako je majka imala zadaću prenositi ove tradicije i znanja na kćeri, pa smo stoga i ovu našu kuću baštine i tradicije nazvali simbolično ‘Materina priča’ “, kazala je.(H)

[nggallery id=566]

1 Komentar

  1. Pozdravljam i zahvaljujem na ovom članku i nadahnjujućoj fotogaleriji! negdje u medijima sam čula informaciju kako će materina priča organizirati radionice na temu njegovanja tradicijskuh vještina pa bih i ja rado tomu nešto da naučim. ukoliko imate neki info,vjerujem ne samo ja, bila bih Vam zahvalna za proslidjivanje istog! Pozzz, Ani

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here