Početna Moj Zagreb Novosti Otvoren Zagreb Coffee&Chocofest

Otvoren Zagreb Coffee&Chocofest [VIDEO]

bandićFestival kave i čokolade “Zagreb Coffee&Chocofest” otvoren je danas u zgradi Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU), a na njemu se do 9. ožujka predstavlja 30-ak izlagača iz Hrvatske i inozemstva, najnoviji trendovi u obradi i pripremi kava i čokolada, među kojima su ‘hit’ slike i mozaici od te dvije namirnice, čokolade s čvarcima, pršutom ili maslinama te čokoladne gramofonske ploče.

Festival je otvorio njegov pokrovitelj, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je naglasio važnost takve manifestacija za povećanje turističke atraktivnosti Zagreba.

Bandić je građanima preporučio da posjete festival, kao i da umjereno konzumiraju kavu i čokoladu, odnosno kad je u pitanju čokolada bijelu ujutro, smeđu u podne, a tamnu ili crnu navečer.

[infopunkt 7751 2]

[infopunkt 7751 3]

Festival je, po riječima njegove direktorice i organizatorice Sanje Bavčević Medenica, objedinio dosadašnja dva festivala, kave i čokolade, koji su se prethodne dvije godine održavali u šatoru na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, a novi prostor u zgradi HDLU-a, poznatoj kao ‘džamija’, pruža više mogućnosti i bolje uvjete za radionice, kušaonice i same izlagače.

Iako joj je teško procijeniti koliko će točno biti posjetitelja, napominje kako iskustva prijašnjih festivala govore da bi ih moglo biti na desetke tisuća, a najavljeni su dolasci i desetak autobusa turističkih agencija iz susjednih zemalja iz kojih su organizirani jednodnevni izleti na taj festival.

Sve to govori o atraktivnosti programa i ponude festivala na kojem se predstavljaju i velike tvrtke, poput Francka, Dukata, Mlinara i drugih, ali u većini su to ipak i dalje obrtnici te mali proizvođači-čokolateri i distributeri kava i čokolada.

Jedan od njih je i obrt Slatki Samobor čije su praline i čokolade s čvarcima već prvog dana privukle najviše pažnje posjetitelja, kao i splitska Nadalina s čokoladama od drniškog pršuta, maslina te čokoladnim gramofonskim pločama.

Vlasnik Nadaline, koji za sebe kaže da je čokolader, čoko-manijak i panker Marinko Fon Biškić, istaknuo je da za taj posao prije svega treba ljubavi i strasti, da nije ni išao za profitabilnošću, iako, kako kaže, ne zarađuje loše ni on niti njegovih 20 zaposlenih.

Na festivalu, kojemu je ove godine glavna tema umjetnost, predstavljaju se i Karin Eland iz SAD-a koja slika isključivo kavom i čokoladom, te albanski umjetnik Salmir Strati poznat u svijetu po mozaicima od zrna kave.

Za posjetitelje je u sva četiri dana priređen bogat edukativni i zabavni program, zadnji dan u nedjelju, 9. veljače, je tzv. dječji dan, a festival ima i humanitarni karakter.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here