Početna Moj Zagreb Novosti Osvojite Pavličićev vremeplov u šezdesete

Osvojite Pavličićev vremeplov u šezdesete

Foto: PRESS”Zastao sam i gledao ju kako zamiče prema kazalištu, i činilo mi se da naša Parobrodska ulica odjednom postaje nalik nečemu što sam vidio u filmovima, da postaje lučka ulica Londona ili Amsterdama, a da Vukovar postaje tajanstven veliki grad, nešto kao Zagreb”.

Mozaik knjiga i Zagrebonline daruju vam dva primjerka ”Narodnog veselja”.

Sretni dobitnici su: Evelina Miščin i Igor Novaković.

Narodno veselje na tragu je Pavličićevih proza poput Šapudla, Kruha i masti, Vodiča po Vukovaru, Bilo pa prošlo….

Kako se živjelo šezdesetih godina prošloga stoljeća, što smo slušali, a što čitali, koji je pjevač u publiku bacio sako, a tko je uređivao emisiju Kad bih imao čekić, kako smo voljeli jedni druge, čemu smo se divili i kako vrednovali svijet u koji smo kročili natopljeni nadom, zapisano je kroz gledište pripovjedača odraslog u Vukovaru, u gradiću na čijim su se ulicama smjenjivali taktovi najrazličitijih hitova.

Foto: PRESS

Sjećati se, ali pri tome sebe učiniti nevidljivim, da bi se na sjećanje potaknuli generacijski čitatelji ili nagovorili mlađi koji će u naslovu Narodno veselje čitati popularnu kulturu, uspijeva samo piscu koji sve pozorno promatra, pamti i nesebično nudi drugima.

Na upisivanje, na prepoznavanje ili samo na veselje za neko dolazeće slobodno vrijeme.

Pavao Pavličić je poznati hrvatski književnik, prevoditelj te scenarist koji se u svojoj bogatoj karijeri stvaranja najviše proslavio pisanjem kriminalističkih romana za djecu i odrasle.

Rođen je 1946. godine u Vukovaru gdje je završio osnovnu i srednju školu, a nakon toga uputio se u Zagreb kako bi započeo studij na Filozofskom fakultetu, gdje je 1969. godine uspio diplomirati komparativnu književnost i talijanski jezik. Doktorirao je 1974. godine tezom iz područja metrike. Svoju karijeru kao jedan od najpoznatijih književnika malo novije generacije započeo je kao novelist kada je objavio velik broj pripovijetki gdje možemo ubrojiti njih nekoliko, a to su: “Vilinski vatrogasci”, “Dobri duh Zagreba”, “Slobodni pad”, “Vodič po Vukovaru”, “Prolazna soba”. Naravno tu je još veliki broj pripovijetki koje nismo sve naveli, ali možete zamisliti kako se radi o zaista bogatom stvaranju i prije svega naslijeđu.

Foto: PRESS

Promocija knjige će se održati u srijedu, 22. svibnja, u Vip clubu u Zagrebu u 19 sati. Posebne gošće promocije bit će Teraza Kesovija, Zdenka Heršak i Zdenka Kovačićek, koje će svojim pričama dočarati duh 60-ih godina prošlog stoljeća, te događajima, ljudima i svojim iskustvima. Uz autora, o knjizi će govoriti Sonja Šarunić dok će ulomke iz knjige čitati Anja Šovagović Despot.

Foto: PRESS
Ulomak iz knjige:

I zato nikad neću zaboraviti onaj dan kad sam se u Vukovaru u subotnje popodne našao u Parobrodskoj ulici – koja je inače mala i neugledna i vodi prema ušću Vuke u Dunav – i kad sam shvatio da je žena koja hoda desetak metara ispred mene zapravo Gabi Novak. Iz te se uličice, naime, stiže do stražnjega ulaza u kazalište, gdje je te večeri bio koncert. Nisam se upitao kako to da je pjevačica sama, kako zna put, odakle ide. Zastao sam i gledao ju kako zamiče prema kazalištu, i činilo mi se da naša Parobrodska ulica odjednom postaje nalik nečemu što sam vidio u filmovima, da postaje lučka ulica Londona ili Amsterdama, a da Vukovar postaje tajanstven veliki grad, nešto kao Zagreb. I znao sam da će za mene tako i ubuduće ostati, kakav god bio uspjeh koncerta koji ću te večeri svakako i ja pratiti stojeći na galeriji.

OSVOJITE NAGRADU

Poklanjamo vam 2 knjige ”Narodno veselje’‘.

Ukoliko želite osvojiti ovu nagradu, pošaljite nam odgovor na nagradno pitanje na mail adresu: [email protected] s naslovom PAVAO te navedite sljedeće podatke: ime i prezime, svoju punu adresu i broj telefona.

Nagradno pitanje: Koji dan Pavao Pavličić nikad neće zaboraviti?

Vaše prijave primamo do četvrtka, 23. svibnja, nakon čega ćemo objaviti imena dobitnika.

1 Komentar

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here