Početna Moj Zagreb Novosti Obilježen Svjetski dan ptica selica

Obilježen Svjetski dan ptica selica

Svjetski dan ptica selica u Zagrebačkom zoološkom vrtu (Foto: Zoološki vrt grada Zagreba)Zoološki vrt grada Zagreba obilježio je Svjetski dan ptica selica čija je svrha podići svijest javnosti o nužnosti zaštite ptica selica i njihovih staništa.

Većinu promjena koje dramatično mijenjanju lice Zemlje uzrokuje čovjek izgradnjom gradova, krčenjem šuma, intenzivnom poljoprivredom, isušivanjem vodenih područja i iskapanjem minerala. Sve se to vrlo dobro vidi iz zraka, pa je naziv ovogodišnjeg programa bio Promjene u korištenju zemljišta iz ptičje perspektive. Eksploatacijom zemljišta čovjek utječe na ptice selice koje su prirodni indikator zdravlja našeg planeta. Očuvanjem staništa o kojima ovise ptice selice pomažemo i flori i fauni tog područja čime se osigurava budućnost planeta.

U cjelodnevnim programima sudjelovale su i ustanove, udruge i druge organizacije koje se bave zaštitom ptica i njihovih staništa među kojima valja izdvojiti Udrugu Biom i Park prirode Lonjsko polje. Organizatori dvodnevne manifestacije na kojoj se moglo štošta doznati o pticama selicama i njihovoj važnosti za okoliš, posebnu su pažnju posvetili mališanima koji su dobili priliku zabaviti se ali i naučiti ponešto o pticama selicama kroz Pačju školu, likovni natječaj Ptičje oaze, igru spretnosti i brzine Preleti ako možeš te nagradne kvizove.

Svjetski dan ptica selica (World Migratory Bird Day – WMBD) pokrenut je 2006. i postao je godišnja kampanja podizanja svijesti naglašavajući potrebu za zaštitu ptica selica i njihovih staništa. Tijekom drugog vikenda u svibnju ljudi diljem svijeta poduzimaju i organiziraju javne događaje kao što su ptičji festivali, obrazovni programi i izleti promatranja ptica radi obilježavanja Svjetskog dana ptica selica. Međunarodnoj se kampanji svake godine pridružuje i Zoološki vrt grada Zagreba.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here